mau ke mana, bu'?

2:49 AM


*candi borobudur*


HELLOO ;)

i sampai malaysia ptg semalam. had a very wonderful holiday in yogyakarta, indonesia. i'm posting this to share my experience with u all, & giving info for thos
e who are planning to go there. :D
* nway, dah ramai yg pergi yogyakarta neh kan, u r free to read ;) more pic kt facebook i.


1st day,,
our flight was on the 1st december 09, at 9.20am. abah letak kereta kt ERL salak tinggi & we all naik ERL to KLIA. * parking kt KLIA kena charge, klu kt stesen ERL salak tinggi free je. hehe. but tak de pak guard lah yang jaga.
dari KL ke yogyakarta hanya lah 2 jam setengah. i duduk sebelah abg zack, *gatal gila org tua neh. arghhh, seksa i duduk 2 jam sebelah dia.
klu nak ke sana, i suggest tnggl kt BATIK COTTAGE PALACE, betul2 dekat ngan jalan yang popular kt sna, MALIOBORO. its not a 4 or 5 star hotel but the place is great, sunyi jer & swimming pool pon ada juga. just a 1 min walk from the hotel to m
alioboro.



2nd day,,
fifi demam, so the whole family tak kemana2 pon. makan angin naik be
ca, kelliling bandar. beca nya sangat lah murah, 5000 rp @ kurang dari RM 2 untuk keliling bandar, pergi dan balik. siap pak beca tuh tnggu lagi taw. tapi kesian kt dorg, susah sngt nak cari duit & bwk beca bukan nya senang, perlukan tenaga yang banyak so my dad bg lah lebih. yang paling banyak shopping, abah lah. semua benda nak beli. HAHA. lukisan kt sna pon bantai beli taw. murah sngt. panadol pon ktrg beli banyak2. kiranya, semua benda lah beli dalam kuantiti yang banyak coz terlalu murah. kt sana ada mcD & kfc, tapi macam zaman dulu2 punya, yang belum membangun lagi. menu pon zaman dulu2 punya. pasar kt sna jual macam2. kain cotton, kebaya, kasut dll. i pon apa lagi, i beli bag, kasut, gelang, cardigan, top & mcm2 lagi. hehe. MURAH SANGAT!
oh, dont worry.i beli ole2 untuk semua.

p/s,, to nad & norly. aku tak belikan tumblr starbucks.hehe. coz kt sna tak starbucks. yang paling up pon, ada J.CO donuts. :D



3nd day,,
awal2 pagi ktrg dah keluar gi CANDI BOROBUDUR. abah sewa kereta nak pergi sna, i mean org indon yang lah yang bwk. it took 1 hour & a half to get there. klu planning nak pergi sna & u pula jenis yang tak tahan panas, i suggest bwk topi & sunglasses or an umbrella. hehe. coz sana panas terik taw. abah sewa 2 payung dr makcik yang jual2 tuh coz panas sngt. smpai2 je kt sna, driver tuh akan bwk ke counter ticket for international tourist. so, ticket nya mahal lagi dr tiket org tempatan. huhu. tak de lah keistimewaan pon tiket international neh. just dpt free drinks, toilet yg bersih & naik choo-choo train free. haha

nak naik candi tuh, tangga nya tinggi. so, sapa yang gayat mcm my mum mmg tak kan naik r. cian mama, separuh jalan je naik, then dia tunggu kt bawah candi tuh.sorg2. :'(
kt atas sekali tuh, nnti nampak r permandangan perkampungan yang cantik. & bnyk patung buddha. tuh jer..

lpas g candi, driver tuh bwk g jalan2 lagi. ke kedai jual leather & arts
gallery lah. i ddk dalam kereta je, titoo. lama sngt my parents g cari lukisan. sampai2 hotel, mlm tuh semua mandi swimming pool ;D


*me & abah kt airport yogyakarta

4th day,,
balik KL dah. flight tghari. kol 3 pm baru smpai malaysia. ;)


NOTE :
AIR ASIA & MAS airlines dah tak de beza sngt dah. dua2 murah & dua2 mahal. klu rajin on9 kt dua2 website sykt penerbangan neh, harga dorg pon sebenar nya sama.
contoh nya, my family pergi jogja dlm lingkungan RM200 seorang including tax, untuk pergi & balik. but klu AIR ASIA, harga nya dalam lingkungan RM400 seorang including tax untuk pergi dan balik.

masa i pergi bandung dlu, ktorng naik AIR ASIA, pn dalam lingkungan RM200 jga, including tax seorang. tapi klu MAS airlines, its above RM600 inclding tax for a person.

so, rajin2 lah on9 tgk website dorg kalau nak murah, myb its ur luck. ;)




You Might Also Like

3 comments