Bali Trip ; Day 2

12:23 AM

Bali Trip ; Day 2

/ itinerary & supir prepared by Nur Ain.

for Bali Trip ; Day 1, HERE


1st stop ; sunrise and diving.
tak sah ke Bali kalau tak try surfing or diving. so sad we didnt have the time to learn how to surf! 6 days is just NOT ENOUGH!

planned meeting Nico, from Baliku Dive for our diving session, at 7am. i sangat2 recommend you to go to his diving shop. such professional diving trainer. do ask to dive around Japanese shipwreck, betul2 bawah diving shop. 5mins walking distance.

but the journey to Amed sangat lah jauh. lalu jalan kecil yang hala tuju nya ntah ke mana. rasa macam segala hutan kampung ceruk gunung kitorang lalu. perjalanan hampir 5-6 jam rasanya. tengah2 malam baru sampai.

the beach is not like ordinary beach, pasir2 putih. sini beachnya, batu2 hitam. but once masuk dalam laut tu, coralnya sangat cantik. macam dalam aquarium. tak perlu dive jauh2 pon. memang betul2 tepi pantai.

banyak mat salleh sini. supir sendiri cakap, dia pernah 2 kali je ke sini sepanjang jadi supir. people dont come here much.










dah lalu ceruk2 kampung nak keluar daripada Amed, mesti lah lalu pondok2 orang kampung jual buah. buah salak, my fav!  :)
but masam. and kat sebelah tu, tuak.





2nd stop ; Kintamani
aku ingat Kintamani ni apa lah, rupanya berhenti tepi jalan then tengok panorama gunung. hehee.
beautiful scenery.  and dingin. berhenti sekejap sahaja kat sini, for about 10mins sekadar tangkap gambar.




3rd stop ; Ladang Kopi Luwak.
i thought ladang kopi luwak ni betul2 ladang bela luwak. rupanya ada dalam 10 sahaja esok luwak nya. berhenti sini sekejap juga, bout 30 mins untuk tengok the small ladang then try segala jenis kopi, and the kopi luwak itself. pahit! not my type of coffee.






Biji kopi luwak yang belum diproses. ada lagi tahinya.



the kopi luwak




4th stop ; Tegalalang
such a beautiful place. but nak turun ke kawasan padi tu punya lah jauh. and kena bayar sedikit 'donation' untuk masuk ke kawasan padi.






malam tu, bermalam di Ubud. sempat pergi massage sahaja. wish could have stayed longer to go to Monkey forest and explore the small town.

You Might Also Like

0 comments