Miniboxtel Hostel, Krabi

9:15 AM

Salam  :)

aku baru je balik daripada Krabi malam jumaat lepas. it was a 4 days 3 nights trip with Yati. awal tahun lagi dah plan nak ke Krabi. walaupon Krabi ini di cop 'overrated'... 'best lagi pulau perhentian' and banyak lagi and so i heard, but we made it a 'MUST VISIT PLACE', sebab mana boleh judge kalau belum pernah pergi, ye dok? plus semua orang macam serbu Krabi je zaman sekarang ni.

kalau trip dengan kawan, aku tukang booking tempat tido and aku suke book with booking.com sebab 'free cancellation' so memudahkan aku buat keputusan saat-saat akhir.

my preferences bila memilih tempat tido adalah;
- walking distance to everything! sebab boleh jimat cost pengangkutan
- bersih
- kedai makan halal
- kedai souvenirs
- kedai massage

i booked 3 hostels pada masa yang sama
; Pak-Up Hostel
; Oh I Sea Hostel
; Mini Boxtel Hostel

and Glur Hostel was among the list but aku tak book, sebab mahal walaupon tempatnya cantik and sesuai dijadikan gambar untuk kau upload kt fb / instagram. kuikuikui!
my friend Yati kata receptionist dia kerek nak mampus masa kami walk in untuk tanya harga dorm but disebabkan aku takde masa tu, so takdapat lah aku nak comment sangat.

Glur hostel jauh daripada pantai, but still dalam walking distance untuk kedai-kedai souvenirs / massage   :)


Pak-Up Hostel, Krabi Town.
syukur aku cancel and tak book hostel ni. its in Krabi town, and krabi town macam takde apa2 pon. dah la jauh daripada pantai. aku dah boleh bayangkan aku mati kutu kat sana.
when i mean jauh, i really mean jauh like kau kena naik bus / moto then its like a 20mins ride ke sana.

Oh I Sea, 
aku book hostel ni. sampai sana boleh pula dia cancelkan booking aku sebab hostelnya takde air. dia kata dia contact aku through email / call but takde apa-apa email pon aku dapat. last2 nasib pekerja dia bawa kitorang pergi ao nang beach untuk cari hostel lain.

oh i sea hostel ni n pon boleh buat aku mati kutu. SYUKUR ALHAMDULILLAH lah dia cancelkan booking aku. sebab aku dah bayangkan aku kebosanan kat sini. dah laa jauh daripada pantai, kedai-kedai souvenirs pon takde. ngeng punya review.

Mini boxtel Hostel
aku book je hostel ni but cancel last minit, sebab mahal sangat. last2 sebab hostel Oh I Sea tu cancelkan booking aku, and dah takde pilihan lain, kitorang stay je sini walaupon mahal hehee' but memang terbaik lah hostel ni. aku enjoy every moment masa stay kat hostel ni.





@Mini Boxtel Hostel, Ao Nang



ada 3 tingkat

1st floor: mixed dorm + male bathroom
2nd floor: female dorm + female bathroom
3rd floor: cafe + lobby

picture below is on the 3rd floor!






aku dapat tempat tidur kotak kat bahagian atas  :)
ada 1 plug in each box. and box kecil untuk simpan barang berharga dalam each box.

locker di sediakan untuk setiap orang. bawa pad lock sendiri untuk kunci locker. aku tak bawa pon. and aku rasa selamat je barang-barang aku, hehee takde aku nak bawa barang-barang berharga sangat

kat luar balcony ada tempat sidai baju and each rod ada label with our own box number.




gambar atas:
nampak macam lantai basah, sebab ada cleaner baru mop lantai. aircon di pasang daripada pukul 3pm hingga pagi. so, tengahari mengharapkan kipas dan udara luar ajelah.

di sini guna card. so kalau nak masuk dorm + bathroom, kena scan card kat pintu.

bilik + bathroom bersih dan kering. tissue pon banyak. but takde pic toilet pula. lupa nak tangkap.
ada 3 shower, 2 shower ada water heater. *syukur, as aku taksuka air sejuk*



masa stay kat sini, other backpackers peramah. jumpa 2 malaysians yang peramah and sudi share infos dengan kami. malam-malam lepak kat 3rd floor lepas jalan-jalan kedai kat pantai.


Note:
antara hostels / hotel yang famous di Ao Nang menurut group travel / bakcpackers yang aku baca is:
- Smile Hotel  (dekat dengan pantai / recommended)
- White Sand Hotel (dekat dengan pantai / recommended)
- Good will Hotel (dekat dengan pantai / recommended)
- Haleeva Hotel (dekat dengan pantai / recommended)
- Princeville Hotel (dekat dengan pantai / recommended / mahal unless kalau ko dapat pakej MATTA fair, boleh dapat murah sikit)

- Adams bungalow (macam scary je jalan nak masuk tu / (dekat dengan pantai )
- 3 bees Hostel ( jauh daripada pantai but still around ao nang beach)
- MBF hostels
- Slumber Hostels  ( jauh daripada pantai but still around ao nang beach / macam ada bar club kat bawah hostels)


thats all for now! more to come.xoxo

You Might Also Like

4 comments