Krabi Trip: Day 4

9:01 AM


sambungan daripada post Krabi Trip: Day 4


untuk membaca Krabi Trip: Accomodation, click HERE
untuk membaca Krabi Trip: Day 1, click HERE
untuk membaca Krabi Trip: Day 2, click HERE
untuk membaca Krabi Trip: Day 3, click HERE


YA ALLAH berzaman aku nak habiskan post krabi ni hehe. ini post untuk last day kat sana. flight kiorang at 3 or 4 pm tak silap, lupa dah. so before balik, kami amik pakej kayak. ini first time aku kayak, yang betul2 kayak punya.






tengok gambar, gigih nak pusing 1 pulau.







but the truth is, baru kayak sampai seberang TAK SAMPAI PON LAGI PULAU TU AKU DAH TAK LARAT! tukar kayak ngan guide. hehe




daripada awal sampai akhir aku dok tangkap gambar goyang kaki je. hehehe
pemandangan sangat cantik. and panas  -,-








ini dah start masuk bahagian pokok bakau.






ada gua kat situ. gua kecil je. masuk dalam sekejap then keluar balik.





aku ingat nak buat post berbeza untuk budget. but alang2 tu, tulis jelah dalam post ini terus.


1 THB = 0.11 MYR  (rate terkini july 2015)


1ST DAY :
FLIGHT airasia (return)                - RM 266 per pax
CABARET SHOW                       - 500 THB  / RM 54
BUS AIRPORT RETURN            - 300 THB / RM 33
TUK TUK                                     - RM 2
PAKEJ 7 ISLAND                        - 600 THB / RM 66

2ND DAY:
PAKJE EMERALD POOL /
HOT SPRING / TIGER CAVE /
ELEPHANT TREKING               - 600 THB / RM 66

3RD DAY:
PAKEJ HALF DAY KAYAK        - 600 THB / RM 66
MAGGI DI AIRPORT                  - RM 4
SOUVENIRS                                - RM 30

MASSAGE 3 KALI                      - 600 THB / RM 66
HOSTEL  4H 3 M                         - 1050 THB / RM 115
PANCAKE NUTELLA                 - 45 THB / RM 5
NASI                                             - RM 50

TOTAL                                         = RM 823




CARA UNTUK BERJIMAT?

ini aku senaraikan benda yang kau boleh elakkan supaya kau boleh jimat. sebab selalu aku baca orang budget trip di krabi, dorang boleh survive dengan hanya RM 500.

- hostel kitorang mahal. disebabkan hostel asal yang telah di book telah cancel, kami terpaksa cari hostel lain. hostel paling murah pernah aku baca di internet, adalah rm 15 per night. berbanding rm 38 per night untuk hostel yang kami menginap tu. but murah means, maybe no privacy / campur dorm / dorm macam asmara sekolah nun / bilik mandi kongsi lelaki perempuan / jauh.

- makan. aku kuat makan berbanding travel partner aku, yati. hehe. semua aku beli. pad thai / som tam / tom yam / pasta / nasi goreng / mussels / pancake, so bab makan aku pon dah over budget. berbanding yati, yang hanya kekalkan max budget makan dia rm 5 shj utk makan malam.

- pakej 3rd day kami agak mahal. harga yang boleh dapat 400 thb. rm 40.

- tiket flight. di sebabkan kami book flight sebulan sebelum fly, so tiket nya agak mahal. biasanya flight ke krabi cost only rm 90- 150 per pax return.

- tak perlu amik elephant trekking. indah khabar dari rupa dan keadaan gajah sangat menyedihkan. sampai sekarang aku menyesal sebab sedih sangat dengan gajah tu. trek nya dalam kebun getah. takde pon gajah masuk mandi2 bagi ko basah.

- boleh skip cabaret show. but bagi aku, show tu best hehehe. kelakar. orang kata cabaret show di bangkok lagi daring and best. but for first timer macam aku, show ni pon dah best

- tiger cave / kayak pon boleh skip.

- massage sekali pon dah mencukupi sebenarnya. but aku ni gila massage. memang setiap malam aku g urut. BUT YOU HAVE TO TRY THAI MASSAGE ONCE IN YOUR LIFE! hahahahahaha' massage nya tak pakai minyak. tak perlu buka baju. but bila dia urut tu, dia tumbuk tendang kau. memang sakit. aku rasa macam roh aku tercabut pon ada!

setakat ni aku dh try bali / thai / vietnam / malay traditional massage. more to come!


xoxo!

p/s   i'm plainning to go somewhere far next month. pls doakan tiket flight murah for me pls. haha!
p/ss  i've got another trip this september. weweeeweeee!









You Might Also Like

2 comments