Teluk Keke Camping Site

6:28 AM

Aloha! 

aku baru balik daripada Pulau Perhentian pagi tadi. naik bus Sani Ekpress. aku jarang naik bus ekpress, and to be honest, canggih betul bus ekpress zaman sekarang haha.  ada astro, plug untuk charge, and kerusi besar macam kerusi urut tuuu.  ;)

this time, i choose to camp at Teluk Keke Camping Site. datang sini to get my diving license and before datang, i did google about this place. but malangnya, takde banyak info di google.

i hope this post will help for those yang nak bercamping di Pulau Perhentian. dapat JIMAT $$$$$$$ daripada tidur di chalet / hotel.




 This is Teluk Keke. 

Batu yang tengah-tengah tu namanya Batu Babi.  batu tuu, kalau ko pergi snorkling, memang cantik sangat coral nya. Kedalaman dalam 8-9 meter. Di nasihatkan pergi snorkling time tengahari, sebab cahaya cantik. kalau petang tak cantik sangat, sebab air dah start surut + laut berkelodak.

di Batu Babi tu juga aku jumpa Yellow Boxfish. pls google to see how beautiful that lil fish is!

di sebalik batu hujung tu, ada tempat snorkling lagi. area pantai banyak gamat, but if you go to the centre of the snorkling spot, kau akan jumpa ikan besar yang macam-macam jenis, coral cantik-cantik.


our camping ground. kami je yang pacak khemah kat situ. lucky we bought our own tent! yang lain tidur bawah bintang-bintang berkelipan. no need 5 star hotel when you have billions of stars above youuuu ;)
price list:
sewa khemah - RM20
sewa tapak khemah - RM 15  (including use of toilets)
toilet pay per use if not camping - RM 1
snorkling mask - RM10  (depo RM10)
life jacket - RM5


our camping spot, dengan permandangan laut.



Jetty.



basic surau. untuk perempuan better bawa telekung masing-masing sebab takde telekung.





tempat basuh barang diving + toilet.





the real toilet. ada 4 jamban. 1 bilik mandi lelaki , 1 bilik mandi perempuan
dalam bilik mandi, ada 2 lagi shower. kiranya macam mandi ramai-ramai.
beratapkan pokok-pokok. 

kalau datang sini, bawa lah air freshner color kuning  (macam ubat gegat tuu) and sedekahkan kepada toilet ni. (or other public toilets) serious membantu untuk harumkan lagi toilet awam.  ;)

aku baca kat google, info yang aku dapat kena mandi perigi. but itu semua tipu belaka. memang wujud perigi, but dah ada toilet sempurna, buat apa nak mandi perigi. ye dok?




khemah urusetia staff diving.





some students studying for the diving exam.




ada kedai makan. setiap pagi order roti telur + teh tarik! bawa minuman 3 in 1 sendiri kalau nak jimat cause the foods there are expansive





thats all! hope all the pictures helps in you deciding whether to camp under billions of stars or dok hotel ja.

last but not least, i had a GREAT time meeting new friends yang otaknya gila-gila memang hantu laut. 24jam rasa nak masuk air je. tak puas snorkling.


xoxo!


You Might Also Like

0 comments