Internet In China.

12:17 AM


Internet di China -untuk yang tidak mahu bazir duit beli local simkad / internet.

As you all know, China sekat MOST  famous website, so agak susah untuk survive di negara orang yang tak reti cakap english, dan tanpa Google.
sebelum terbang, aku ada juga google tentang VPN. (as a proxy untuk surf website-website yang di sekat kat China)

antara semua VPN, aku finally decided on ExpressVPN.  - free on Apps Store, for iphone   ;)
and aku mengambil risiko untuk download apps ini sahaja. kiranya, kalau ExpressVPN ni tak berfungsi, then aku memang takdapat online la untuk selama aku berada kat China nun.

di Malaysia, aku try connect VPN di rumah sendiri, but takdapat connect to the internet. nak install senang sahaja. ikut sahaja instruction, then...tadaaa, terus connect.
di China, takde pilihan China dalam location VPN ini. so, ko kena connect guna negara terdekat. in my case untuk Guangzhou, aku connect guna connection Hong Kong.


Day 1:
- aku connect to my hotel's WIFI. cuma dapat whatsapp sahaja. facebook / google / all other social media di sekat.
- tried to connect to VPN, but connection failed. so, 1st day aku hidup tanpa internet.

Day 2:
- disebabkan kami tukar hotel, so aku try connect guna hotel WIFI, then boleh connect to the VPN.




*di bahagian atas kanan, ada tulis VPN (maksudnya connected to line Hong Kong) yahooooooo!*





*bukti dapat buka facebook.yahoooooo!*







so, hari hari seterusnya, aku hidup berinternet. masuk je bilik hotel, VPN akan automatik connectkan kepada internet tanpa sekatan. leh laa aku google map, cari jalan and kedai makanan halal.

yang penting JIMAT DUIT daripada beli simkad and local internet. weeeweeeeeweeeeeeee

thats all. xoxo





Read more:





You Might Also Like

2 comments