Masjid Di Guangzhou

8:33 AM


Masjid di Guangzhou. 

sebelum bertolak ke Guangzhou, aku google ada 2 masjid yang famous. and visiting mosque in every place i travel, is actually my new travel goals.  #travelgoal



Xianxian Mosque
Huanshi W Rd, Yuexiu, Guangzhou, Guangdong, China


masjid ni masa kitorang otw ke Baiyun International wholesale mall. kebetulan tengahari, so memang lapar gila masa tu, and mentally bapa aku is that, masjid = makanan halal.   di mana ada masjid, di situ ada kedai makanan halal.

turun di station metri Guangzhou railway station, kitorang agak sesat. tanya polis, polis membantu but macam ayam itik, tak faham.

kebetulan ada china muslim ni datang membantu and tolong bawa kitorang pergi masjid ni. JAUHHH GILA BERJALAN. 

dan takde kedai makanan halal yang berdekatan pon kat situ.  I CRY HUNGRYYY.









makam to someone related to Rasullullah saw but i forgot. please google for more info. heheh




coming here, i now can conclude yang colok hanyalah budaya or adat orang china. bukan related kepada sesebuah agama.  pic below ada dorang letak colok di makan & area kubur.





the masjid  :)
cantik seni bina nya, campuran budaya china.

kebetulan masuk zohor time tu. perempuan di galakkan bawa telekung sendiri sebab tak di sediakan telekung dalam masjid, seperti di malaysia. keadaan tempat solat bahagian perempuan pon agak berdebu.





someone yang kami tegur di masjid and tanya tentang kedai makanan halal berdekatan, sebab lapar gila masa tu. peramah. siap posing untuk aku tangkap gambar. ada kedai halal dia seberang jalan daripada masjid ni, ada blog in another post.




time tengah tunggu mak aku solat, ada budak2 rupa macam orang mongolia tengah main, and datang usik bag aku. bapa aku suh bagi choc kat dia, and in return dia bagi aku kurma ni.  hmmm, tak sedap. macam kelat2 sikit rasanya. hehe. but mak aku suka.





....

Huaisheng Mosque

56 Guangta Rd, Yuexiu, Guangzhou, Guangdong, China


time kitorang datang, sunyi je masjid ni. takde orang. cantik seni bina nya. sini banyak kedai halal di hadapan masjid, so no worries. cuma nak ke masjid ni kena jalan jauh sikit daripada stesen metro.















thats all!

to read more on my Guangzhou trip, click below.


You Might Also Like

0 comments