Day 3: Tanah Abang, Jakarta

7:11 AM

Day 3: Tanah Abang, Jakarta



Day 1:   mangga dua
Day 3:   tanah abang / thamrin city


Baca juga:
Jakarta: Accomodation

*click on each day to read more*




  ...............



Kami daripada Bogor terus ke Tanah abang, naik commuter.

- turun drpd Bogor, perjalan 1 jam 30 min shj. Pagi x jem
- charter angkutan umum for 250ribu. Jimat masa daripada kena tukar 3 angkutan umum
- sampai di stesen train bogor, naik kereta api ke tanah abang. 45ribu utk 3 orang.
- jalan kaki ke kebun kacang. Pusat borong. Angkutan umum n ojek (motor ada bumbung roda 3)
  mogok rini. Terpaksa
  jalan kaki ke pasar Tanah Abang. dalam 30 min jalan kaki daripada stesyen kereta api Tanah Abang.
- Sampai je pasar tanah abang, tunggu di dalam pasar 1 jam utk bapa aku cari hotel. Ktorg x book  
  hotel. Main redah je
- sempat jalan2 sejam je kt sini, sbb tutup kol 6 pm. Kawasan ni ala2 time square / sg wang. Level
  bawah skali banyak kain, lace. All tekstil
- tutup je pukul 6 pm, lepas tu kami pergi ke Thamrin city. Ojek caj 20ribu
  Balik 30ribu, jem & hantar terus ke hotel.
- up sikit kt sini. Proper mall. Banyak batik indonesia. N batik pastel yang famous kt Instagram yang
  org jual tu.
- kami beli sikit. Harga 60-100ribu each. Beli lagi banyak boleh dpt murah.




rasa nya banyak tempat pelancongan or museum kat Bogor ni, but ktorang memang target nak ke tanah tinggi, so tak explore bandar Bogor.






ramai betul orang kat stesyen. kena berebut2.







daripada stesyen tanah abang ke pasar tanah abang, ada jalan short cut. but ada local bagitau kami banyak pickpocket kat lorong tu. so tak jadi lalu lorong . so tunggu angkutan umum untuk ke pasar tanah abang, but dorang mogok lak ritu. terpaksa jalan kaki ke pasar tanah abang, dalam 30 min.





Takde gambar pula dalam pasar tanah abang, but besar pasar nya. ala2 Kenanga Mall / time square / sg wang macam tu. aku sampai sesat dalam tu!!!  sebelah pasar tanah  abang ada pasar borong Metro Tanah Abang. kat situ memang kena beli borong, min 4 helai per purchase.

You Might Also Like

0 comments