Day 4 & 5: tanah abang, national monument, grand indonesia, thamrin city

7:11 AM

Day 4: National Monument, Grand Indonesia, Thamrin City



Day 1:   mangga dua
Day 4 & 5 :   tanah abang / monument nasional / grand indonesia / thamrin city / balik KL


Baca juga:
Jakarta: Accomodation

*click on each day to read more*




.............


Tanah abang
- parents keluar lepas subuh explore gerai2 kecil sekitar tempat penginapan. Ada market sekitar
  kawasan tempat penginapan kami, area situ nama nya Kebun Kacang. Kedai buka seawal jam 5 am
- aku tidor 😅
- parents balik hotel tunggu aku siapkan diri. Then pergi pasar tanah abang. Mama beli jubah cotton.
  Lunch di food court. Level bawah.
- balik hotel hantar barang. Berehat n tidur jap
- keluar g monument jakarta. "Monas"



Monument National, Jakarta
- naik ojek (motor 3 roda yang berbumbung) dia berhentikan ktorang kat gate ntah mana2 gate ntah.
  caj 30ribu daripada hotel.
- ktorang jalan untuk cari pintu masuk. but tak jumpa. tanya orang, rupa2 nya salah jalan.
- patah balik ke gate yang kitorang sampai tadi.
- ada kereta kuda offer 50ribu utk ke pintu masuk
- daripada bayar, baik jalan kaki jelah. jalan jauh gilaaa! rasanya berjam2 but dalam 30 mins je.
  hehehehe' nasib keliling monument tu ada ladang rusa. sambil jalan sambil tengok rusa.
- masa kami pergi tu time hujan kilat. sempat bergambar je
- boleh naik atas menara, and ada museum bawah tu. but sebab hujan, tak sempat jalan ke sana
- masuk museum & menara murah je.
- but naik menara tutup at 3 pm.



daripada hujung gate menara, kami berjalan to the other side of the monument.
sambil tengok rusa.






Grand Indonesia
- Ala2 pavilion di malaysia. 
- depan grand indonesia, plaza indonesia, ala2 pavilion juga mall nya.
- Belakang grand indonesia adalah thamrin city
- jalan kaki dalam hujan renyai ke thamrin city. Dlm 30 min. Xde angkutan umum sebab tempat
  orang kaya. Semua orang naik teksi / kereta sendiri.
- balik hotel drpd thamrin city ke hotel, angkutan umum 20ribu.







..............





Day 5: Tanah Abang / Balik KL



Awal pagi, seperti biasa parents aku keluar jalan2 lepas subuh. pergi borong buah salak, buah aprikot untuk bawa balik malaysia. 

- taxi daripada tanah abang ke airport, 150ribu
- takde train terus ke airport. unlike kita yang ada ERL.
- ada airport baru dalam pembinaan. so airport baru tu nanti ada train ke bandar jakarta.

Masa masuk ke departure hall, dorang bagi boarding card. ada banyak warna. tak pasti apa makna each warna, but yang pasti warna hijau dapat masuk kapal terbang dulu, hehe'





tengok The Martian, movie nya 2 jam lebih. pergi jakarta tengok separuh, balik jakarta habiskan
separuh movie lagi. best gak cerita ni



thats all! hope berinfomasi lah, kot?
tinggal kan comment ye untuk apa2 soalan.

xoxo

You Might Also Like

0 comments