Itinerary Jakarta : 5 Days 4 Nights

7:11 AM

Itinerary Jakarta 5 Days 4 Nights
12 march - 16 march 2016



Why Jakarta?
dah itu je flight yang harga nya berpatutan time cuti sekolah ni. kami dapat Malaysia Airline, yang harga nya sama dengan harga AirAsia.

paling murah aku pernah jumpa flight return Jakarta adalah rm600 - rm 700 untuk 3 pax, Air Asia. but sah2 tarikh ntah apa2 la dorang offer.



Ada apa di Jakarta?
Soalan simple but seriously,...ada apa kat Jakarta? kalau tanya kat group travel kt fb, mesti kena bash "suh guna butang search"..."iti kat files kan banyak" hihihihihihhiihiiiiii

but serious lah. memang boleh ko google, berjela2 google bagi jawapan. but untuk orang macam aku ni, aku jenis susah la nak bayangkan. google kata suruh pergi mangga dua / tanah abang, nanti aku dok fikir and pertikaikan, 'bukan aku nak shopping pon, buat apa nak pergi'... then google kata, 'monument nasional', then mesti aku pertikaikan 'buat apa aku nak pergi monument'.... google suh pergi grand indonesia, aku mesti fikir..'bukan aku banyak duit pon nak shopping Dior Prada Chanel.

last2 the answer will be...Jakarta takde apa2.  sebab tu aku tak suka rely sangat on google. but more to people's comment / pengalaman / blog.

and balik daripada Jakarta, honestly..i did enjoy my stay there.

No, aku tak pergi Bandung. sebab pernah ke Bandung sebelum ini.  kalau korang nak jimat, memang boleh buat Jakarta - Bandung.


...........

*view daripada Old Town Kopitiam, gate C, KLIA*



Day 1:   mangga dua

Baca juga:
Jakarta: Accomodation

*click on each day to read more*





..........



Kota jakarta

Dr airport ke mangga dua -  taxi, 150 ribu rupiah

Kalau tanya taxi di kaunter dalam airport, harga boleh cecah 300ribu. Keluar je daripada airport and jalan sikit. Masih dalam kawasan airport, ada taxi2 boleh di percayai. Tak perlu ke luar aiport.
Kami tanya caj bus, pon sama 150ribu, baik naik teksi je kalau sama harga.
Taxi lain walaupon under syarikat teksi yang sama, harga berbeza. So korang tanya jelah setiap taxi.



Ict mangga dua
- jual barangan elektronik. Ala2 low yat kalau di malaysia


Pasar Mangga dua
- besar, terbahagi kepada beberapa block. 
- sempat round 2 tingkat sahaja sebab dah nak tutup. Datang lewat sangat sbb dok bantai tido masa
  sampai hotel ahahaha. Sini semua kedai tutup awal. Kol 6-7 pm dah tutup dah.
- ala2 GM klang / time square / sg wang
- 1 kedai jual spek mata, sederet kedai berikut nya pon jual spek mata.
- boleh beli sikit2. tak perlu borong. bukan pasar borong sangat.










You Might Also Like

0 comments