FASHIONVALET: PURCHASE RETURNS

10:52 PM

SELAMAT HARI RAYA GUYS!

minta maaf la andai terkasar bahasa ke apa ke sepanjang aku menulis blog ni. hihi' my raya was fabulous as all my family members ada!

RAYA DAY 1: AMPANG
RAYA DAY 2: TEMERLOH
RAYA DAY 3: AMPANG
RAYA DAY 4: BANTING



...........




soooo, this year unlike previous years, i bought my baju raya online. Tahun ni macam malas sikit nak fikir tentang baju raya, becuase i was soo busy with work and stuff. beli pon 1 pasang sahaja, daripada FASHIONVALET.

FASHIONVALET buat promo gila2 sempena raya ni. (if you guys follow them laa), and some brands caught my eyes gituu. i was aiming for,,,



MIMPIKITA  
lambat sangat launch, time puasa. if you nak beli online, you have to consider the preorder time, delivery time, returns lagi kalau baju tu bermasalah. so if you launch it during ramadhan, and ada pulak masalah with your purchase, memang tak pakai lah kau baju raya baru kau tu.



SYAIFULBAHARIM
i lalalaloveee their raya collection. memang aku dah aim baju raya dorang from the first time aku tengok Vivy pakai masa Love Vivy was launch. tambah pula, ada slot dorang dalam Love Vivy, lagi aku suka. but........banyak betul negative reviews of the quality untuk raya collection dorang ni. plus delay in delivery time lagi. fuhh, nasib aku tak beli.



INNAIRED
kalau aku de duit lebih memang aku dah beli dah raya collection dorang ini. hehe.



ALIA BASTAMAM  (ALIA.B)
aku beli Alia.B for raya. puas hati cuma material nya tebal, agak tak sesuai untuk aku yang beraya di kawasan kampung yang agak panas cuaca nya. ramai lak sedara mara yang puji baju aku tu, hahahaha' so bertambah puas hati la aku.



SHFZ  (not on fashionvalet)
their raya collection simple but cantik. but problem dengan custom order daripada designer adalah the price. bila you nak tempah untuk custom order, aku dah terbayang2 harga $$$. unlike buying online, di mana kau boleh tengok, tahu harga dan boleh budget kewangan kau, custom order ni kau terbayang2 harga nya nanti. plus aku kena turun KL pulak nak ukur badan. tunggu raya tahu depan la pula. hehe




ada juga yang aku aim but kecewa dengan design dorang.

- YADOTSA  (last year punya raya collection cantik sangat!)
- NURITA HARITH
- FIZIWOO (aku harap sangat dia buat baju sesuai untuk rakyat marhean macam aku ni. baju dia semua macam sesuai untuk beraya dalam air con, g umah datuk datin tan sri puan sri...)








alkisah post aku kali ini, adalah aku return balik pembelian baju raya aku, sebab masalah size. too big. i purchase it in size M. tak tau pula size badan aku ini kecil rupanya, size S je, hehehehehee'

nah kronologi purchase return aku


4 MAY 2016 
dah beberapa kali aku beli daripada FASHIONVALET, takpernah lagi ada masalah dengan delivery. semua akan sampai dalam 1-3 hari bekerja.

barang sampai, aku cuba but size terlalu besar. aku email untuk minta tukar baju sahaja sebab skirt dah sedang elok je aku pakai. but di tolak sebab datang dalam 1 set, so kena tukar 1 set.

email di reply pada hari yang sama, by customer service nama, Atika. informing yang akan ada pick 2 hari bekerja selepas tu (kiranya on 6 May 2016). di beri pula pilihan masa.


5 MAY 2016
Atika suruh isi borang return & pack the item elok2 dalam bungkusan plastic fashionvalet yang sama.


6 MAY 2016
wakil daripada NINJA VAN, datang untuk collect the return item, di rumah.


10 MAY 2016
senyap tanpa apa2 berita, i decided to email them for updates. di reply pada hari yang sama, Atika inform barang return masih di process.

got another reply, from a diff person Nazurah, informing baju size yang nak di tukar is not in stock. and they will refund dalam bentuk credit store. 1 credit store = RM 1.

bila aku check website, ada lagi stock nya. so aku beli lagi sekali , guna credit store, and email back informing aku ada buat order baru.

11 MAY 2016
Nazurah inform yang dorang akan check stock lagi sekali, walaupon aku dah buat order + bayar untuk order yang baru tu.

dapat new email, informing stock ada, then akan update me with the tracking number.

1-3 working days lepas tu, aku dapat baju baru. hehe. in the size that fits me well  :)




















it took me a week untuk return back my purchase. semua ok je. i was happy with their service and my new baju raya! but bahagian kain agak labuh, tapi aku malas nak hantar alter. redha jelah heheh.











You Might Also Like

0 comments