BALKAN TRIP: ISTANBUL DAY 1

7:29 PM

Hello

aku sekarang di airport Prague, tengah tunggu adik aku punya flight sampai. tak berapa nak sehat, boleh lak aku mabuk flight time otw ke sini. adoii. sekarang ni dah 7 jam aku tak berani makan.

so perjalanan aku,

Kuala Lumpur - Istanbul
Istanbul - Prague.

transit aku di Istanbul lama gila, 12 jam!! nasib baik Turkish Airlines ada buat free tour untuk passenger yang transit min 6 jam. aku pon join la sorang2. hehehehehe. dulu aku transit 12 jam naik Qatar di Doha, takde pon free2 ni. atleast bagi la bilik free untuk tidur kejap.

to know more about free Istanbul tour, by Turkish Airlines, boleh ke sini, http://www.istanbulinhours.com


masa nak cari kaunter Istanbul Tour ni aku sesat jap. so ni perjalanan nya
1 - keluar flight
2 - kena melalui passport control, other nationalities
3 - exit airport, melalui kastam.
4- berjalan ke kanan, cari starbucks
5- hotel desk Turkish Airlines, betul2 depan starbucks.


tips free WIFI airport Istanbul
pastikan simcard korang ada line kat sana. celcom aku leh lak no service  -,-
so tak dapat aku nak online. sebab untuk connect wifi, kena masukkan num phone. akan ada sms di hantar ke phone, then masukkan code dalam sms tu, then baru boleh connect to wifi.



pengangkutan dengan bus persiaran mewah.






1st stop:

- breakfast



orang turk ni suka makan cheese. semua benda ada cheese. tak masuk sangat dengan selera aku. kat sini alatan untuk dengar suara tour guide di edarkan. boarding pass juga kena bagi kepada tour guide untuk di simpan.  ini first time aku follow travel tour.

turkish breakfast with turkish black tea.





2nd stop:

- Serpentine Column
- Obelisk of Theodosius



3rd stop:

- Blue Mosque







4th stop: 

- Hagia Sophia Museum
nak masuk kena bayar 40 TL = RM 55


Aya Sophia ni menarik sebab dulu its a church then bertukar jadi masjid. so ada la kisah2 nya.





gambar Jesus & Aya Sophia. kalau tak silap la tour guide tu cakap. 






5th stop:

- lunch, at Tamara Restaurant











conclusion:

- BEST
- dah la free, hehe
- semua di tanggung, tour + museum pass + makan minum
- tour guide banyak bagi informasi
- buat kawan baru daripada Msia + Indonesia.




thats all! hari ini jalan jalan Prague. aku bawa laptop ni haa, so tunggu la kalau dapat lg wifi, aku update lagi ye. bye byeee.

You Might Also Like

0 comments