BALKAN TRIP: SANTORINI, GREECE

8:00 AM




SANTORINI, GREECE
4 DAYS 3 NIGHT



READ MORE ON MY ZAKYNTHOS, GREECE TRIP.









DAY 1:

- tried to rent a car at the airport, but ada problem dengan duit, hahahahah! kad debit tak boleh guna, cash tak boleh cucuk. mujur tak sewa kereta di airport sebab mahal gila rupanya harga sewa. last2 naik bus ke bandar.

- teksi di airport hanya ada mercedes benz. harga bermula daripada 30usd, per way.

- bus daripada airport, akan berhenti di Fira (Thira), 1.80 EURO per pax. Bus stop ada free wifi. depan bus stop ada sekolah. daripada bus stop, if you go to the right, naik bukit sikit ada kedai-kedai untuk sewa kereta. and if you go to the left turun bukit, ada banyak kedai sewa ATV.

- we finally got a car area2 bus stop, then hari pertama just round2 bahagian selatan pulau.

- parking awam di Santorini adalah free. but ada celah celah lorong, kawasan tanah orang, orang akan caj parking. 3 euro kalau tak silap. kalau ko park jauh sikit, boleh je masuk celah lorong rumah orang, sebagai shortcut.



DAY 2:

- jalan - jalan di Fira. then ambil pakej ke Hot Spring & volcano sahaja.

- di Fira ada cable car untuk turun naik port, nak ke boat ke Volcano. atau jika tidak mahu naik cable car, you can naik donkey ride.



DAY 3:


- ronda ronda bahagian timur pulau then ke Oia.




DAY 4:

- ronda ronda bahagian paling selatan pulau, Red Beach then ke Faros. ada lighthouse di sana.

- lunch di Fira. kemudian ronda balik kt bahagian timur pulau.

- pergi balik ke Oia, di bahagian Ammoudi untuk cliff jump / mandi laut.

- kejar sunset di Oia, but tak sempat!!! kalau nak tengok sunset, please go to the very north of Oia.





HOW MANY DAYS SHOULD I SPEND IN SANTORINI?

2-3 hari should be enough. unless kalau ko sewa kereta / atv, then adding more days will be better sebab ko boleh explore seluruh pulau.
1 hari - explore Fira
1 hari - explore Oia
1 hari - pergi pakej volcano.

but kalau ko on a budget trip, aku cadangkan cover Fira & Oia sahaja pon dah mencukupi. sebab tempat-tempat lain (other beach) adalah beach untuk sun bathing sahaja. ko melayu islam, ko nak sun bath apa nya. hewhewheww.



FIRA OR OIA?

Fira, crowded sikit. sebab situ tempat pertemuan (bandar). but kalau di Oia, lagi cantik dan teratur. dan bangunan luxury hotel nya lagi cantik.

untuk tangkap gambar cantik cantik, masuk sahaja lorong lorong di celah those luxury hotels. jangan masuk hotel tu, memang tidak di benarkan. but masuk celah2 lorong sahaja.




........


1st day sampai Santorini. jalan jalan di setiap lorong di Fira.





Our small lil blue car. kereta ni je paling murah dapat. macam nak roboh pon ada, asalkan dapat bergerak aku bersyukur lah, hihi





Day 2: bruch di Fira. adik aku teringin makan waffle pulak. datang sini sebab tengok ramai gila orang makan kat sini. i'm not a fan of waffle, but i like the shop's ambience. owner and the staff peramah. siap letak biskut teddy bear kat waffle aku, hehe.





tudung kedut, tak sempat iron. yes, aku bawa iron when travelling, haha. 
ko hado?






 disebabkan ambil pakej volcano on our 2nd day, ktorang turun tangga je instead of naik donkey / cable car. looooong way down. but permandangan sangat cantik!








balik daripada pakej Volcano, naik donkey. 





more view from Fira.







on the volcano. small hike up, following our tour guide.






view of the famous Blue Dome of Oia.






Red Beach, berwarna merah dinding cliff nya. sepanjang beach ni orang sun bathing. sesuai untuk tangkap gambar. didnt stay here long sebab tak ada apa2 pon.







late lunch at Ammoudi Bay.
tak terfikir pon nak makan sini, but dah staff restaurant ni tegur kitorang. peramah lak dia. aku ni jenis cair sikit dengan orang peramah, terus plan makan sini walaupon harga nya $$$$$$$$$$$$.

di sebabkan kan nak budget kan duit, aku siap minta masuk ke dapur dorg nak pilih ikan mana paling murah, haha. ni konsep nak makan kedai mahal tapi nak murah punya psal. lantak lah, janji dapat jimat sikit.






at the veryyyyy end of the island, di Faros. ada lighthouse di sana. daripada hujung island, dapat nampak Fira & Oia. 
memang cantik la permandangan  :)




stopped at some random beach. we tried to cover as much beach as we can, but most of the beach, jalan agak berbatu-batu. kang takut rosak pulak tayar kereta. kebanyakkan small beach, tempat sunbathing.





our last lunch in Santorini, makan di Fira. sebelum ke Oia, untuk catch sunset.






At Oia, trying to catch the sunset. jenuh lari, dah la ramai orang. sampai hujung, tak sempat tengok, sun sudah set.







You Might Also Like

0 comments