BALKAN TRIP: SPISSKY HRAD, SLOVAKIA

3:06 AM

SPISSKY HRAD, SLOVAKIA
SPIS CASTLE






Ini aku up gambar daripada google. sebab kalau bagi picture aku tangkap sendiri, macam buruk pula. kang mesti korang ingat tempat ini tak menarik.



  • HOW MANY HOURS SHOULD YOU SPEND HERE?

to be honest, setengah hari pon ok. waktu pagi, kami ronda ronda Poprad Tatry, petang baru kami pergi sini.

untuk elak sesat, pastikan korang tunjuk gambar castle ini kepada orang local. sebab sini banyak castle. kitorang sebenar nya sesat nak pergi sini. inform Spis Castle kepada taxi, but taxi pergi bawa kitorang pergi castle lain. zzzzzzz

Its about 40 mins per way ke sini, by local bus. orang Slovakia peramah. kalau korang sesat or dorang nampak ko sesat, dorang pasti akan tolong, so no worries.



  • BUS ROUTE

Poprad Tatry - Levoca - Spissky Hrad

Bus ke sana tak susah, cuma untuk balik daripada Spissky Hrad tu yang payah sikit. kurang bus. so ko akan tertunggu-tunggu, mana lah bus ni. so, kalau ko dah tunggu lama sangat (like...us!) ko naik je bus ke Levoca, then sampai Levoca, tukar bus untuk ke Poprad Tatry.

tu pon kitorang tak tahu. nasib baik lah pemandu bus tolong.

di bus stop, banyak bus datang dan pergi, cuma banyak bus akan ke tempat lain. so kat situ, ko akan confius sikit, sebab tak banyak bus yang balik ke Poprad Tatry.









Ini aku bagi gambar untuk yang belum sampai. sebab apa?? sebab ktorang sesat daripada bus stop nak naik castle. heheeheheeee' travel berdua pon boleh sesat, aku tak leh bayangkan kalau aku solo travel. ntah mana2 lah aku pergi nanti.





green circle       - spissky castle
purple square     - bus stop
red line              - jalan sesat
blue line            - jalan betul


daripada bus stop, ada simpang tiga. ko amik jalan ke kanan. so, jalan yang ko akan lalu nanti will be in straight line. tak de laa sesat sangat. and jalan pon, jalan berbatu.

but if ko ikut jalan line merah kitorang tu, ko akan lalu celah2 belakang rumah orang. then ko lalu ladang orang. dengar pula anjing dok nyalak2. jalan berrumput semua nya, and in our case, hari tu hujan renyai renyai pula. haaaaa, memang lecak lahh jalan.

the main entrance is the opposite ko naik tu. maksud nya, bila ko dah daki bukit untuk naik ke castle, ko kena jalan pusing the castle to enter the castle. Ikut jelah line biru aku tu.  (this is IF you pergi berjalan, bukan naik kenderaan ...kereta)



.........










the back entrance to the castle




the main entrance to the castle.










bahagian dalam castle. museum. menarik juga lah kisah castle ini. datang sini then baca lah kisah dia, lagi lagi kalau korang suka tentang sejarah.




thats all!! bye!!

You Might Also Like

0 comments