BALKAN TRIP: DUBROVNIK, CROATIA

6:06 AM




DUBROVNIK, 
CROATIA

  • Dubrovnik sebenarnya bukan dalam itinerary kami, bukan dalam plan asal.
  • but me being me, peminat GOT, aku paksa adik aku selit gak Dubrovik. 
  • sebab tu kami hanya tidur di Kotor, Montenegro but tak jalan-jalan di sana. sebab dah di gantikan dengan Dubrovnik.
  • Tidak tidur di sini. pagi kami daripada Mostar, Bosnia then petang tu, kami terus ke Kotor, Montenegro.
  • Luggage kami simpan di tempat simpanan luggage, di bus stop Dubrovnik. Lupa harga but biasanya kalau simpan luggage, biasanya bersamaan harga 1 hari bilik hotel.
  • Ada cable car di bahagian atas bukit Old Town, tetapi kami tidak pergi sebab sudah naik cable car tempat lain, dan juga nak jimat duit.






Game Of Thrones.

  • Ada banyak tour guide yang buat tour GoT, di pintu masuk city walls ini. pilih je mana ko nak. but if you are on a budget like me, google je siap-siap location then datang lah tengok. cuma ko tak dapat penerangan sahaja lah daripada tour guide.
  • Ada location shooting di atas wall Old Town, but di sebabkan kami tidak beli tiket untuk naik wall, so tengok daripada bawah sajelah.
  • kalau tak tau malu, ko selitkan sekejap diri ko dengar tour guide tengah terangkan scene GoT.
  • aku sempat dengar sikit sementara rehat kat tangga SHAME SHAME SHAME.










Pagi ada market. by petang, market akan start tutup sebab kawasan tu kawasan restaurant. so malam restaurant pula beroperasi di tempat yang sama. Banyak jual Lavender.




  • Dubrovnik ni sangat sangat lah crowded, PENUH dengan manusia!
  • kebanyakkan tourist datang naik cruise yang besar tu, so tengahari semua tourist akan stop sini.
  • ko nak tangkap gambar pon tak boleh, sebab penuh dengan manusia.
  • last2, aku sakit kepala. dengan cuaca panas terik nya lagi. kitorang pergi ke park, then tido!
  • tunggu sampai petang, mengharapkan orang semua dah balik but wrong! sama je waktu petang, ramai juga orang.







HALAL FOOD


  • Tidak pula jumpa kedai makanan halal di sini.
  • Kedai Indiaan / arab pon rasa macam tak nampak. pasti ada, sebab Indian food are everyyyywhere around the world. cuma mungkin kami tak perasan.
  • seperti biasa, we ordered seafood pasta dan tapau balik pizzaaa margarita.






SURAU

  • Ada surau kecil di celah-celah lorong Old Town. 
  • Ambil je flyers peta di information centre, then cari Mosque terselit kecil di celah-celah lorong
  • tempat wuduk dan toilet kongsi laki perempuan.






thats all for Dubrovnik! xoxo



You Might Also Like

0 comments