BALKAN TRIP: PLITVICE LAKE, CROATIA.

3:04 AM




Plitviče Lakes National Park
Croatia.



  • Plitvice Lake ini macam heaven on earth bagi orang yang suka nature!
  • Harga public bus daripada bus station Zagreb ke sini adalah dalam RM 27 per pax / 42.5 kuna per pax.
  • Tiket masuk pula adalah 110 kuna for adult / 80 kuna student.
  • tiket tidak boleh bayar dalam EURO, so ada money changer di sebelah kaunter tiket. boleh tukar di situ.
  • Ada 2 pintu masuk utama. Kami masuk melalui pintu masuk pertama, di mana masuk dari arah atas bukit, so akan berjalan turun menuju ke air terjun, dalam gambar di atas.
  • Ada hotel di sini, tetapi jika tidak mahu menginap di sini, boleh sahaja balik ke Zagreb pada petang tu.







HALAL FOOD.
  • Tidak ada makanan halal di sini tetapi ada restaurant, di mana you can buy some fries for us muslims.
  • Tempat makan nya adalah terbuka, di mana ko beli makanan, then pilih tempat duduk then makan ramai2 bawah langit. kalau nak redup, pilih tempat duduk bawah pokok.
  • they do serve pork here. so untuk yang tidak rasa selesa, boleh la bawa makanan siap2 daripada bandar.
  • Ko memang akan berjalan je kat sini, so you will get hungry!



 





ROUTE

  • Ada banyak route yang ko boleh jalan untuk teroka Plitvice Lake ni. anggaran daripada 2 jam sampai lah 6 jam, ikut kepada masa ko kalau ko datang sini sehari.
  • Kami ambil masa route 4-5 jam, di mana ko jalan sekeliling lake + waterfall, tanpa naik boat.
  • Ada di sediakan free boat tetapi the line to get on the boat tu.........panjang yang amat.
  • Perlu sedikit hike, but sikit sikit sahaja
  • Wear proper shoes! sebab memang ada kawasan yang lecak / berlumpur.











  • Traffic jam! Lagi lagi di kawasan air terjun where all stop to take pictures.
  • Berhati hati dengan apa yang keluar daripada mulut ko. sebab ko nampak je semua mat salleh kat sini but jangan terkejut sebab memang ada mat salleh yang faham bahasa melayu. nasib la aku tak kutuk sapa2 dalam bahasa melayu, kahkahkah.







well thats all! have to say this is one of my favourite place during my Balkan Trip. xoxo.



You Might Also Like

0 comments