BALKAN TRIP: PRAGUE, CZECH REPUBLIC

7:14 AM

BALKAN TRIP: PRAGUE, CZECH REPUBLIC


DAY 1:
* Prague Castle
* Charles Bridge

DAY 2:
Prague astronomical clock
* Old Town Square
* Prague Shopping Street

* Fashion Arena Prague Outlet 











DAY 1: Prague Castle 

semua bangunan ini ada atas bukit. kalau ko naik metro, ko kena daki bukit untuk naik ke castle.  kalau ko naik tram, boleh berhenti di stesen sebelah garden, sana tak perlu dakit bukit.


Ini cadangan aku, boleh ikut kalau rasa sesuai.

naik tram, turun stesen tram, Královský letohrádek. ko akan berjalan melalui garden / park. dari atas bukit, memang cantik permandangan nampak bandar Prague.

then ko akan sampai di bangunan, St. Vitus Cathedral. di pagar, if you are lucky, boleh tengok askar berkawat.

bangunan ala gothic ini sebenar nya cathedral (gereja). mati mati aku ingat castle. kami masuk dalam catheralnya, free. but untuk masuk ke bahagian hadapan, perlu bayaran.

then turun bukit, sampai lah ke stesen metro Malostranská. kalau malas, naik je tram, turun di Staroměstská. jalan kaki terus ke Charles Bridge.

Di Charles Bridge, banyak orang jual artwork + main music. Permandangan pon cantik, boleh la tangkap-tangkap gambar.

hari pertama sempat ke sini sahaja, sebab kami sampai pon dah lewat tengahari.









DAY 2:

Prague astronomical clock
* Old Town Square
* Prague Shopping Street

* Fashion Arena Prague Outlet










Fashion Arena Prague Outlet 


- macam mitsui / JPO. ada top brand punya outlet, but open air punya.

- berjaya juga lah aku beli seluar NIKE sehelai. hehe. 
- ada free wifi di sini.
- untuk ke sini, kena naik metro sehingga ke stesen last, then naik free shuttle.





................. ....... ................





TRAIN PRAGUE - POPRAD TATRY (SLOVAKIA)


- Prague macam ada 2 stesen keretapi sebab masa on the way ke stesen, we got lost and went to the wrong stesen keretapi.

- jangan risau kalau sesat cari coach, sebab ada pekerja dorang yang membantu.

- train macam Malaysia juga, KTM. cuma lebih privacy sebab 6 tempat duduk per bilik kecil tu. taktau nak panggil apa. nak panggil coach macam pelik pulak.

- ada juga tempat tidur, tapi harga mahal sikit.

- dont worry about tempat duduk, sebab tak ramai naik train. so you got all the 6 seats to yourself. boleh jadi tempat tidur yang selesa

- ada plug untuk charge

- ada air con / heater yang kita boleh tukar2 suhu dalam bilik kita.

- pekerja tahu kami foreginer, so 5 mins sebelum sampai destinasi, pekerja dia datang kejut kitorang, hehehehehee'








You Might Also Like

0 comments