DAY 2: SEOUL, SOUTH KOREA

5:06 AM


DAY 2: SEOUL, SOUTH KOREA.


DAY 1 and REVIEW of this 'budget trip', can read HERE.
Accomodation, can ready HERE.


so, according to the itinerary given, on Day 2 our activity was suppose to be;
  • Cheonggyecheon Stream
  • Statue of king sejong
  • statue of admiral yi sun-shin
  • Gyeongbokgung Palace
  • Bukchon Hnaok Village
  • Insadong  (shopping)



but, this was the actual trip;
  • Gyeongbokgung Palace
  • Statue of king sejong
  • statue of admiral yi sun-shin
  • Cheonggyecheon Stream
  • Hongik University
  • Ehwa Women University







  • Gyeongbokgung Palace
We arrive just in time to see the guard changing ceremony, dalam 15mins. Palace ini boleh di katakan luas kawasan nya, we were given 1-2 hours to go wander on our own. Kalau sape yang tak minat historical building, korang akan boring sikit menunggu orang lain jalan-jalan.

Di sini, yang popular nya, pakai baju traditional Korea, Hanbok sambil tangkap gambar background istana. but kitorang TAK PAKAI. guide kata tempat sewa baju itu tutup sepanjang musim sejuk. but ramai gila tourist pakai, so got me wondered..


adakah....?

- guide kami tak kasi kami sewa hanbok sebab masa tak cukup then bagi alasan tempat rental tutup untuk jaga hati kami?
- adakah memang tempat rental hanbok tutup? tapi tourist ramai gila pakai masa tu. so i cannot brain this alasan.
- ada antara kami terjumpa tempat rental hanbok ni di kawasan istana but guide tetap berkeras cakap tempat rental tutup.

so, memang agak kecewa jugalah tak dapat pakai. cause i really wanted to wear it.    :(








  • Statue of king sejong
Statue ini dalam 10 mins berjalan sahaja daripada palace. dekat!








  • statue of admiral yi sun-shin
Statue ini pula dalam 10 mins berjalan daripada statue King Sejong. Dalam 1 kawasan yang sama.








  • Cheonggyecheon Stream




  • Hongik University
Tempat shopping. nak kata murah, tak ada lah murah sangat. boleh sekadar jalan-jalan makan angin. our late lunch pon di sini.









  • Ehwa Women University
Sekejap sahaja di sini, dalam 30mins. sebab tidak ada apa-apa pon untuk shopping. sekadar tangkap gambar di luar pintu university. cantik university nya, daripada luar. tak masuk bahagian dalam.





Malam hari ke-2, adalah FREE & EASY. so, daripada duduk je dalam bilik, pergi la keluar jalan-jalan. me, my mom & her friends went back to Myeongdong, just to jalan-jalan.

sepanjang 5 hari trip ini, korang akan di beri T-MONEY, untuk guna public transport. dalam T-MONEY tu, tmoney akan di topup dalam 30000 won untuk kegunaan masing-masing selama 5 hari. (guide inform) but duit tu lebih daripada mencukupi. so, kalau korang nak jalan-jalan sendiri, naik lah teksi untuk pergi balik ke mana-mana. sebab kalau nak MRT, buat penat kaki je nak turun naik tangga. sebab duit dalam TMONEY tu sangat mencukupi. habis 5 hari, memang akan ada baki lagi lebih 10000 won. 



thats all! xoxo.





You Might Also Like

0 comments