MONKEY BUSINESS: I CALLED 999

9:26 AM





Last month ke or last 2 month, ntah dari mana ada monyet datang curi buah mangga rumah aku. So, this post is actually what to do if you have these wild animals datang kacau rumah kau and who to call. Berdasarkan pengalaman aku lah.

KENAPA TANGKAP? sebab kalau dia curi buah mangga je takpe kot, but monyet siap masuk rumah geladah semua tong sampah. 


Bapa aku pasang perangkap kat tingkat atas rumah. letak atas bumbung, then umpankan dengan buah nangka. sebab bau buah nangka ni kuat.

Then kena tunggu beberapa hari or minggu, sebab monkeys are brilliant creatures. dorang pandai ambil buah tanpa kena tangkap. so jangan terkejut kalau buah dalam tu hilang but tak ada binatang yang berperangkap. just cuba je banyak kali

until one day.....dapat juga.









what to do next? you have to call 999. This is my second time i called 999. prepare with all details, sebab 999 akan tanya soalan. tak kisah la kes apa or emergency apa pon, or kena rompak sekali pon, dorang tetap akan tanya soalan tentang kejadian dulu.

then cerita la that you tangkap seekor monyet. and the monkey ada dalam sangkar. they will then forward your call to Jabatan Pertahanan Awam.  (JPAM) then JPAM akan recordkan your report. then wait few minutes.

After a few minutes, JPAM kawasan kampung / bandar you akan call you to confirm your case. then confirmkan alamat. Dalam beberapa minit juga, JPAM akan sampai ke rumah you.







they will transfer the monkey ke dalam guni then serahkan kepada JAB PERHILITAN. Jab Perhilitan akan lepaskan ke kawasan yang sepatutnya. sekejap je semua ni. daripada saat i called 999 sampai lah habis dorang ambil the monkey, semua sangat cepat, dalam  30mins je.



    



PERLU KE SUSAH PAYAH CALL JPAM? KENAPA TAK LEPASKAN SENDIRI KE HUTAN?

This is the 3rd time my family caught wild animal dalam kawasan rumah kitorang. 2nd time was a musang. musang tu kitorang lepaskan sendiri ke hutan but ntah lah, i prefer to call JPAM kot sebab they know better where to release it. yang tempat jauh daripada kawasan manusia and ada sumber makanan. remember that ITS NOT ABOUT US, BUT IT IS ABOUT THE SAFETY OF THE ANIMAL yang penting.


so, what to do kalau ada ular pula dalam kawasan rumah you?

There was once a baby ular tedung kat kawasan tepi rumah i. sekejap ada sekejap tak ada, and its a tedung ok. kalau ular sawa tu, leh rasa selamat lagi la kot. the process is still the same, you call 999 then they will forward it to JPAM. then JPAM will come and find the snake. 

Dont worry kalau ko tak tangkap pon ular tu. Report pon dah mencukupi and they will know what to do. they search sekejap je for that snake, then terus jumpa.  Biasanya anggota yang datang dalam 3 orang.



DO WE REALLY HAVE TO CALL 999? BUKAN EMERGENCY SANGAT PON.

YES! you have to call 999 first to make a report. tak boleh straight call JPAM. but i memang gedik. walaupon i tahu kena call 999 dulu but i saje je test apa jadi kalau i call JPAM terus instead of 999, hihihi.

so, if you call JPAM kawasan you, abang JPAM akan angkat your call then minta you call 999 to make a report. hanya dengan report daripada 999 sahaja, baru JPAM boleh bertindak. ok?




thats all! harap membantu. xoxo






You Might Also Like

0 comments