SAUJANA JANDA BAIK, Janda Baik.

9:00 AM




SAUJANA JANDA BAIK, 
Janda Baik, Pahang.


I just got back from Janda Baik yesterday (29 April - 1 May 2017), so this is my review on Saujana Janda Baik, a homestay i found online. My family had our family day there, so there was a total of 17 of us including children.

I book the place on their website, paid deposit to secure the date and 2 weeks before the date, paid the balance. all online. easy!

Ada 2 rumah sahaja di sini, and i booked the Chemperoh Villa. the house says it can fit max of 20 pax, BUT sejujurnya, it cannot fit 20 pax. sebab 3 of us adults tidur di luar, di beranda. not complaining, sebab best sebenar nya tidur lambak ramai2.

 among the reason i choose this place is because
- we got the place all to ourself
- private location
- price within our budget
- river is children friendly. tak dalam.

but do remember, the house does not have any rooms! so memang tidak ada privacy langsung. 








as you can see in the picture, kawasan nya luas. boleh la main bola, and memang ada kawasan main bola tampar / badminton.

below - siap ada menara. not safe for children tho. sebab tangga tak ada pemegang.








so, bahagian dalam rumah. 
- ada flat screen TV. katanya ada astro but tak ada astro, but ada basic tv channel yang jelas & terang siaran nya.
- 1 queen size bed, with kelambu.
- 1 double decker bed
- 1 sofa bed
- dapur, with fridge, kettle & microwave.  (tidak ada dapur memasak)





the house does not have any rooms but ada tirai. so malam-malam, just tarik tirai then you will get yourself a room, hehe like in the picture below.




banyak bantal, selimut dan tilam di sediakan. sangat bersih. tidak berbau or kepam. untuk orang seperti i yang mudah geli ni, i tak rasa geli.






so, the toilets. ada 2 toilet di dalam rumah. dan 1 jamban di bahagian luar rumah. bersih. dalam gambar biasa je kot, sebab skill photography i yang sangat teruk, but memang bersih. dan toilet dalam rumah ada water heater, cuma water heater nya kurang panas. suam-suam.







bahagian luar rumah, ada kawasan untuk BBQ. sila bawa dawai BBQ sendiri. kalau boleh bawa dari rumah, sebab kedai runcit sini caj mahal. i bought the dawai rm4.50 but kedai runcit sini caj rm10 each. arang pula RM 11 per and starter at RM 1 per pack.





sekarang kan musim hujan, so kawasan sini memang lecak dengan kereta keluar masuk so tanah nya bertambah teruk. my pakcik complain to the caretaker of this house, then esok nya terus dia buat kerja, tutupkan kawasan lecak dengan tanah. bagus, pantas.   ;)

the 2 house here is managed by the caretaker. owner homestay ini orang lain. so kalau ada problem, just inform the caretaker.

setiap hari akan ada orang kampung masuk kawasan ini untuk menjual madu. even though this is a private place but we cant stop them from entering, lagipon ini kampung dorang then they just want to cari rezeki. lupa harga madu but my BIL, bought 2 bottles at RM50 for two.





thats all! xoxo

You Might Also Like

0 comments