KASHMIR + GOLDEN TRIANGLE TRIP : AGRA

8:50 AM

AGRA, INDIA


6 December 2017
  • We arrived in New Delhi hampir malam, daripada Kashmir. Singgah sekejap di New Delhi Railway Station untuk book train AGRA - JAIPUR - NEW DELHI.
  • Disebabkan tidak book mana-mana hotel untuk malam itu, we walk in to a hotel in Paharganj, Hotel Station View. Kawasan sebelah New Delhi Railway Station. Why this area? sebab at 6am esoknya, kami ada train to Agra.
  • Paharganj famous dengan Main Bazar Road. Kalau di Malaysia, ala-ala Jalan TAR lah kot?
  • Kalau google kedai makanan halal di sini, macam banyak tapi bila cari tak jumpa. sebab dalam Main Bazar Road ini, akan ada lorong-lorong kecil lagi celah-celah alley. 
  • Last jumpa A-ONE FOODS, tiada dalam google map sebab kedai nya kecil sahaja. Murah! 3 orang makan dalam RM12 sahaja, dan portian makanan nya BANYAK! dan pedas, berasap.



  • at 6am, kita ada train to Agra. walaupon tidur sebelah kawasan railway sahaja, but kita keluar pukul 4.45am. and........ WE ALMOST GOT SCAM!
Semasa masuk ke dalam kawasan railway, i THOUGHT orang yang berdiri di mesin scan bag itu adalah pekerja railway. so i gave him our ticket for checking.  // there will be NO ONE that will check your ticket for you to enter the railway station // He looked at our ticket and said, 'sorry, your train has been cancelled!'....

Pada malam sebelumnya, semasa i booked my ticket to Jaipur, i had already confirmed with the ticketing officer yang train kami sudah di confirmkan. Tiada masalah. Tidak cancelled. so, pelik sangat kenapa pagi-pagi tu train boleh cancel tiba-tiba! very FISHY!

The 'officer' then suruh kami pergi ke kaunter booking ticket no.68, dan another officer di sana akan terangkan next step. Pergi lah, kami ke kaunter no.68.  A closed counter, with a man waiting with some plain paper. He explained to us, we need to go to another train station, Hazrat Nizamuddin railway station to catch another train to Agra, but on our way there, we need to stop buy ticket at some 'office'.  He told us to get in a government taxi that is already waiting for us outside.

THIS HAPPENED SO QUICKLY AND...THE SITUATION SEEMS TO BE SOOO REAL. so kalau you got scam by this, i am not shocked sebab memang nampak macam real. plus you pula dalam keadaan panic.

some tips!
- please please check the huge electronic signboard at the station. it will show you every train yang ada di situ. and it will clearly show you which train yang cancel.
- always ask the real railway worker if you feel something fishy going on. i did went back to the real enquiry counter and double confirm my train.
- only buy ticket from the real railway ticket counter. for foreigner, go to the tourist information bureau on the 1st floor. they sell foreign quota ticket for foreigner.
- India Railway station have their own apps on smartphone! download and make use if it. boleh check every train yang berjalan or cancel, or waitlisted or not.


 . . . . . . . . .


  • Berjaya got on our train! 12002 / BHOPAL SHTBDI
  • This train reminds me alot of a train i naik semasa di Indonesia, Argo Gede. (Jakarta -  Bandung) seatnya adalah 2-2.
  • Journey is only around 1 hour plus. apa yang menarik nya, asyik hidang makanan je. heaven betul. By the time omelette tu sampai, i dah kenyang gila.



  • Disebabkan hanya day trip sahaja di Agra, we needed a place to put all our luggage. so the night before, i googled the cheapest place near Taj Mahal. so, i picked SAI PALACE. horror, i tell you. Kotor. Langsir bilik hitam macam tak pernah ditukar 10 tahun.    -,-
  • Train station di Agra adalah AGRA CANTT. we took a prepaid government taxi to the place. Kawasan bahagian kanan Taj Mahal adalah kawasan penempatan kos rendah. Hotel / guesthouse there are cheap.
  • BECAREFUL when you walk. when my mom nak turun daripada teksi, she accidentally terpijak tahi, which we believe adalah tahi...manusia.  siapalah berak tengah-tengah jalan. haih.

  • For our 1 day activity here, we hired a muslim tuk tuk. baik orang nya.
  • This is his number if you are interested, BUNTY KHAN (+91 9690047428 / +91 8979161653)
  • First he took us to Baby Taj, but tak masuk. just tangkap gambar daripada luar.
  • If you naik tuktuk, and went across the river, jangan lupa tengok bawah jambatan. ada banyak colorful kain yang di basuh dan di jemur oleh pekerja dobi di bawah jambatan itu. cantik sebab berwarna-warni.

 . . . . . . .


TAJ MAHAL.

  • If you suka tempat berkaitan history dan seni bina, Taj Mahal is a place is for you. but kecil je rupanya. Dalam ada 2 'makam kosong', Shah Jahan dan Mumtaz.
  • sunrise is the best time to take picture and tak ramai orang.
  • beware again of scammers. They will approach you at the ticket counter, berpakaian kemas. They will tell you the line to get inside Taj Mahal sangat panjang, and if you ada guide, guide akan tolong you potong line. Jangan percaya. Beratur je sendiri, sebab hanya mengambil masa dalam 10 minits sahaja.
  • But its ok if you nak guide as there is nothing wrong with people explaining the history to you.
  • Jangan buang tiket masuk Taj Mahal, sebab tiket yang sama boleh digunakan untuk discount masuk Agra Fort.
  • I really wish Taj Mahal menyediakan pamphlet of the history there, seperti mana historical place negara lain.







 . . . . 


AGRA FORT

  • Bersebelahan Taj Mahal sahaja. but not walkable dalam cuaca dan pencemaran udara yang teruk tu. Baik naik tuk tuk.
  • Kalau you hire tuk tuk atau private teksi, dorang mungkin akan bawa you lunch at this exclusive fine dining restaurant 'The Masterchef'. Inform awal-awal kepada driver yang you nak makan murah sahaja, if you travel in budget.








 . . . . . . . . 




Tidak pasti which class coach ini. Tingkap pon tercabut. macam dalam movie Chennai Express. Ini intercity punya train kalau tak silap.


  • Our train name to Jaipur is KURJ UDZ EXPRESS.
  • Train di railway station is hard to predict. You have to double confirm your train setiap masa sebab bila-bila masa boleh tukar platform. 
  • Our train tukar platform dalam 10min sebelum berlepas. GILA TAK? kelam kabut + panic. Dengan keadaan station yang huru hara, announcement bercampur-campur, it is very hard to hear their announcement tentang pertukaran platform. dah laaa tak ada signboard information tentang setiap train.
  • Disebabkan we booked this train melalui Foreign Information Bureou di New Delhi Railway Station, we thought we will be getting in the same train seperti train NEW DELHI-AGRA, yang mewah dengan makanan tu, but.....wrong. tak ada makanan langsung. lapar gila malam tu sebab memang save perut untuk makan dalam train. dan surprisingly, dapat 3 tier punya sleeper. terkejut kejap.
  • nasib lah Indian perempuan katil sebelah peramah dan pandai cakap English. dia tolong semuanya! #icry
  • but if you are alone, alert kepada pekerja train yang akan edarkan cadar. panggil dia kuat-kuat 'BHAIYAAA!' then dia akan bagi bedsheet baru, dalam paperbag.
  • atas katil korang, memang akan di sediakan siap-siap selimut tebal + bantal kecil + selimut nipis.
  • Perjalanan AGRA - JAIPUR, akan mengambil masa dalam 4 jam lebih. memang selesa tidur.
  • Tidak ada pekerja check ticket pon untuk train ini.
  • Because this is an old train, TIDAK AKAN ADA ANNOUNCEMENT kalau sudah sampai your destination punya station. so, set alarm dan jangan tidur mati. memang terlepas laa station korang tu nanti.






Thats all for my Agra Trip. menarik sebab semua yang berlaku di Agra, semuanya tidak di jangka, menjadikan your trip tu menarik. 

will continue next post on Jaipur.  xoxo!


You Might Also Like

0 comments