KASHMIR + GOLDEN TRIANGLE TRIP : GULMARG, J&K

8:34 PM

GULMARG, J&K

  • So, my dad and i bought this same winter jacket from H&M at only RM60 je, on sale! Quality tu tak payah cakap la, dah nama pon bukan daripada winter shop, so quality 3/10.
          ** renting it at RM20. deposit RM50. hehe. whatsapp me if interested, +6017 6229335.
  • My mum punya winter jacket is from a kedai bundle, my sis bought in Jordan. Quality bagus!

. . . . . . . . .

  • Daripada Pahalgam, we made our way to Gulmarg. Keluar hotel pukul 8.40am. Disebabkan Srinagar adalah di antara Gulmarg dan Pahalgam, jadi patah balik semula ke Srinagar.
  • That is why, if you notice other people's itinerary, they only do day trip to Pahalgam, from Srinagar. For us, overnight in Pahalgam just for fun. 
  • Tidak seperti di Malaysia, semua jalan raya kita adalah percuma untuk di gunakan, kecuali highway which you have to pay tolls. Kalau di sini, you have to pay 'entry fee' for certain place or road, i guess? macam di Indonesia sikit, di mana akan ada orang tunggu di tengah-tengah jalan raya, and you kena bayar beberapa rupees to that person melalui tingkat kereta. Cuma beza daripada Indonesia, di Kashmir, you akan dapat resit when you pay.
  • On the way to Gulmarg juga, you akan lalu kawasan penempatan orang Syiah, kebetulan tengah ada pasar masa kita lalu sana. So, keadaan sangat meriah dengan orang tengah membeli belah dan traffic jam yang amat sangat. People here seem to hate Syiah so much. 
  • Unlike kerajaan kita yang sekat apa-apa yang berkaitan Syiah, i tak ada apa-apa perasan pon terhadap golongan dorang, mungkin sebab tak nampak their keburukan dengan mata sendiri.
** There was once kita tengah membeli buah di pasar, then the seller ask if we are Syiah or Sunni.



. . . . . . . . . .

  • ok, sampai di Gularg driver akan stop di kedai-kedai bawah untuk you tukar your kasut to winter boots and winter coats.
  • I suggest pakailah kasut boots yang sesuai siap-siap, sebab if you rent, boot nya tidak selesa dan kebarangkalian you akan melecet. nak berjalan pon tak selesa, and might end up perlu keluarkan duit lagi naik kuda kat atas, sebab tak mampu nak berjalan dah.
  • Driver will then automatically suruh you hire a guide. I suggest you tidak mengambil guide, sebab i just tak tahu apa fungsi guide tu. will cost you 500 rupees. Melainkan you nak ski daripada atas turun ke kaki gunung, but kalau sekadar sightseeing or ski for beginner, tidak perlu guide. Lagipon kawasan di atas sana, kecil sahaja.
  • Daripada car pak ke gondola, adalah dalam 15mins walk sahaja kalau tidak mahu naik kuda.
  • Pukul 12.30noon naik atas, dan turun at 3pm.

  • Gondola ada 2 phrase, we only went to the 1st phrase.
  • 2nd phrase di katakan boleh pergi sekejap sahaja sebab keadaan oksigen yang tak banyak.






  • Di atas gunung, 1st phrase, akan ada beberapa jenis activity.  snow mobile / ski / sledge.
  • Kalau you ambil pakej snow mobile, dia akan bawa you ke 3 points. The third point adalah gambar di atas. walkable, tak jauh.




  • Ada kedai makan di atas, jangan lupa try Kashmiri Pallow, shared 3. macam briyani but with much more herbs. not my type, but a MUST-TRY. kanan adalah milk kashmiri tea.
  • By 3pm, gondola akan stop operating sebab keadaan cuaca yang sangat sejuk




Our last night here, so makan 'mewah' sikit. Google 'STREAM RESTAURANT', betul-betul depan Dal Lake. Chicken briyani + turkish kebab, shared 3 pax.



6 December 2017
  • Our last day in Kashmir. Banyak process untuk ke airport but tak adalah menyusahkan pon. Flight terbang keluar daripada Kashmir tidak di benarkan online check in, so make sure you have your printed ticket with you.
  • Once reach gate airport, perlu keluar daripada kereta, scan semua bag & kereta + driver, setiap orang pon akan di check. Then masuk kereta, terus ke terminal.
  • Check in mudah, sama seperti di tempat lain.
  • You and your hand carry akan di scan, seperti biasa.
  • You have to got to the luggage section, dan confirmkan your luggage. Tunjuk sahaja. Tiada check di lakukan.
     ** Iklan Malaysia Truly Asia seems to be very famous here, LOL. if they ask you where are you   
          from, and you said Malaysia, pasti dorang akan sambungkan.... 'truly Asia...' lol





This is my OOTD for all 5 days there! To be honest, i menang tengah tak berduit during this trip so i tak dapat nak invest much in clothes or anything else. But kalau you ada duit lebih, please buy proper winter clothes to keep you warm. kalau i berduit memang i grab UNIQLO punya winter clothes, sebab their promotion sangat mengancam. Semua ni i beli last min, 1 week sebelum fly.

plus, you tidak boleh bawa banyak sangat baju untuk save ruang dalam luggage. Boats & winter jacket SANGAT memakan ruang.

  • My orange winter jacket is from H&M, sale at only RM60.  Sebelum tu, i ada beli another winter jacket daripada sebuah kedai bundle di Banting for only RM20, but parents i pergi basuh baju tu! lol. hancur, terus tak boleh pakai. 
  • Inside, i pakai windbreaker. Bukan baru. The one and only i have. Pakai sedia ada. Tak perlu beli baru untuk jimat duit.
  • Luar daripada windbreaker, i pakai Reebok sweater. This sweater i beli as an investment beberapa tahun yang lalu, masa tu tengah berduit. Memang berbaloi. Niat beli sebab nak pergi naik Irau, but sampai sekarang tak naik Irau lagi.
  • Seluar. just plain black jeans yang sedia ada di rumah
  • Bahagian dalam jeans, ada thermal leggings i bought from a seller in Carousell, at only RM15 each.
  • Socks cover, i bought from Daiso, RM6 sahaja.
  • Gloves, also from Daiso, RM6.
  • Inside socks, ditukar setiap hari.
  • Winter boats. I bought from Universal Travellers, Mitsui. Murah, RM60. but quality 2/10. hmmmm. licin + tidak waterproof + tidak tahan sejuk. 2 points i bagi tu sebab selesa  :)
you can add long john, scarf / neck warmer, snow cap kalau ada duit lebih. dan paling penting please buy heat pack from Daiso. 1 pack ada 6 pieces, i beli 2 packs for myself. memang panas. sedap je pakai   :)




thats all from Kashmir trip! will continue will Golden Triangle India pula ye. Stay tuned! xoxo


You Might Also Like

0 comments