KASHMIR + GOLDEN TRIANGLE TRIP : JAIPUR

4:10 AM

JAIPUR


8 December 2017

JAIPUR! To be honest, i wish i had more money and time to explore here. Disebabkan sampai Jaipur pada waktu malam, we redah and found a hotel just outside Jaipur Junction (JP), TREBOO RAYA INN. Nice clean hotel but a bit expensive kalau walk in, better book online kalau nak jimat.

OK lah... Di sini, kita jujurlah.  India sangat kotor. i mean, SANGAT kotor. Diantara 4 hari i di sini, i mampu bertahan daripada nak termuntah, but masa i keluar berjalan daripada Jaipur Junction, walaupon i pakai mask, bau hancing nya tak mampu nak tahan dah. it was too much. I hampir nak termuntah sebab bau hancing nya tu TERLALU kuat.
I think its because of the people. Bukan sebab agama, sebab kalau lalu kawasan muslim pon sama kotornya.


The next day, we hired a 1 day tuktuk, untuk bawa ke Amer Fort. Amer Fort ni tinggi atas bukit. kalau malas, you can naik gajah. menarik,kan? sediakan duit sahaja. We didnt go inside sebab parents i penat naik all those tangga. but atas tu ada macam courtyard yang luas, so you can mingle around there and snap pictures of the elephants.








After Amer Fort, kalau larat you boleh ke Jaigarh Fort. If not, boleh tengok daripada jauh daripada atas Amer Fort. Then you akan melepasi Jal Mahal  *tengok daripada dalam tuk tuk*.

Because my mum wants to shop for some saree, kitorang singgah cotton industries, untuk beli saree.



For lunch, singgah M.M Khan. very famous this place. If you see other people's itinerary, they will def lunch here. Opposite kedai ni pon ada kedai makan muslim lain.



Then singgah to another kedai saree. they showed us how to print design using block. 



Hawa Mahal!  ;)



** On our way to Amer Fort, tuktuk bawa ikut jalan yang where you can never imagine it will be like. Kitorang lalu kawasan penempatan 'housekeeping'. Di sini, tengok macam-macam ragam orang. Orang tengah mandi tepi jalan, orang tengok kencing, orang tengah mendobi..macam-macam lah. Haiwan tu jangan cakap lah. ada gajah, lembu, anjing, unta, monyet, tikus, kambing....

dan....

BANYAK BETUL BABI KAT SINI. i ...am...shocked.. kiri kanan tepi jalan penuh dengan babi tengah makan dalam kawasan sampah. kalau di Malaysia, kawasan sampah kita ada anjing liar, di sana pula, penuh dengan babi.  macam dalam gambar di bawah. pic google, sebab tak sempat tangkap pic daripada dalam tuktuk.




nways, cash is king here. ada masa tu, tengah naik tuktuk untuk balik ke hotel, tuktuk stop tengah-tengah jalan sebab ada ternampak duit jatuh atas jalan. dah ada agenda berebut duit pula tengah-tengah jalan tu. 
Malam tu pergi balik kawasan area Hawa Mahal, sebab kawasan area situ kawasan shopping !






9 December 2017

The next morning, me and abah pergi balik ke Jaipur Junction, untuk tukar waktu train. but tak dapat. so, kitorang just jalan-jalan and explore the train station. dan tengok ragam orang sekali.

after that, we took a tuktuk masuk bandar, ke World Trade Park, shopping centre. ada ZARA, M&S, swarovski, dan seangkatan. kira high end punya shopping complex but kecil je. Kalau di Malaysia, sebesar SUNWAY PUTRA MALL. jauh beza dengan kebesaran Mid Valley.

for lunch, we went to area Bismillah Hotel. kawasan tu penempatan muslim, so banyak hotel dan kedai makan halal. Bertentangnya, adalah pasar jual buah.

Berdekatan situ, ada bazaar. CHANDPOLE BAZAR. Kalau hujung minggu, memang meriah! penuh dengan rakyat dia tengah beli barang.




Train back to New Delhi, was in the evening. train - AJMER SHATABDI. Jaipur Junction ada ruangan menunggu untuk penumpang berlainan class. Kalau you are on 1st or 2nd class, ruangan menunggu nya luas, ada aircon, toilet and shower untuk mandi.

Kalau sleeper class or a/c class, ada ruangan menunggu berkipas, dan ada toilet. ruang kecil sikit dan a bit crowded.

It was a 4+ hours train ride. Dinner was served. dapat ala-ala karipap, teh susu, peanuts, tomato soup,sandwich, nasi dan kuah dal kot kalau tak silap dan 1 botol air kosong besar.




Thats all for Jaipur!  tinggal my last post on New Delhi. xoxo





You Might Also Like

0 comments