SUKARELAWAN - Rumah Anak Yatim Dan Asnaf As-Solihin

9:10 AM


Today's activity was something that is very new to me, being a sukarelawan. I have been wanting to do this a long time ago cuma tak ada kawan to do it with.  Lucky i have friends yang memang pernah and suka activity sukarelawan ni. As i live somewhere in Banting, so i tried to search rumah anak-anak yatim around here. There are few of them. I contacted them through facebook messanger then in 24hours, they replied. We finally picked, Rumah Anak Yatim Dan Asnaf As-Solihin, Kanchong Darat.

This is not under any organisation. Its only me and my friend, overall 3 orang sahaja. I would love to try volunteering under those badan NGO  1 day, macam Kechara Soup Kitchen kat Chow Kit tu. or maybe yang berkaitan dengan haiwan, like PAWS or SPCA. 

If you dont have friends to go volunterring, please whatsapp me lah haha. i would love to teman you. my whatsapp number is of course kat bahagian tepi blog ni.




we arrive around 10am. pagi tu hujan lebat, nasib by the time kita sampai, hujan berhenti. so cuaca pon sejuk redup. kawasan persekitaran bersih sangat. The place is run by an ustaz ( i think he's an ustaz) where all penghuni call him, 'Abi'.  Bapa rasanya maksud Abi ni. very peramah type of person, rasa welcoming sangat masa sampai tu.

Kawasan rumah anak yatim dan asnaf ni luas. selain asnaf, ada pusat tahfiz. Picture below is the asrama perempuan, where we help clean it up.






My friend pernah jemput the penghuni to her kenduri. You need to pick up the kids yourself. Only program under kerajaan sahaja ada disediakan pengangkutan.




When you enter the asrama perempuan,  ada locker then banyak katil double decker. I believe dalam 30 orang penghuni rasanya, perempuan. The girls here nampak gembira staying here, especially the small kids. They request untuk ubahkan kedudukan katil, biar ambil mood baru sikit.

Abi hanya perkenalkan kami to the penghuni, then its up to us nak buat apa lepas tu. Then dia tinggalkan kita sendiri with the kids. So, kalau you datang sendirian tanpa mana-mana bawah organisasi, please make sure you know what to do. and be strict. sebab they are kids and teenagers, so ada yang sambung tidur, ada yang buat tak heran je with us, ada yang terus bangun tanpa pandang muka then tak salam langsung dan ada yang tak membantu. I just anggap ini perangai biasa remaja. semua remaja macam ni. so, its normal. yang penting our niat is to clean the place, kan.  :D




so, i choose to clean the kitchen. I notice dorang tak ada peti ais. Jadi kurang pasti macam mana dan siapa yang sediakan their makanan harian. yang pasti they cook their own rice. ada periuk nasi besar kat situ. beras pon ada lagi, and ada sekampit beras tambahan.




ok, serious talk. Since this is my first time buat activity ini, i wonder apa lah barang yang perlu dibawa. Takkan datang kosong. Below i list down what i think you should bring; you juga boleh bawa balik, just guna for the sake of cleaning sahaja masa tu pon boleh or terus tinggalkan di situ dengan niat sedekah pon boleh, ikut suka.

1 - penyapu. 
2 - multipurpose cleaning spray. buang kotoran hitam celah2 tiles dapur. 
3-  gloves. multipurpose spray boleh rosakkan tangan. better cuci pakai gloves. kalau spray kat rumah i ni, tersentuh dalam beberapa saat dah boleh pedih tangan. kuat sangat chemical nya.
4- kain buruk. please please bawa dalam 10 helai kain buruk.
5- penapis plastik untuk tapis sampah kat sinki
6- sabun pencuci lantai.
7- sabun pencuci pinggan mangkuk.
8- sponge pinggan mangkuk
9-  sabun + shampoo
10- spray nyamuk lipas.  ridsect / fumakila / shieldtox
11- pewangi. or arang. untuk hilangkan bau dapur / toilet.
12- bakul sampah. small size is ok. cepat sikit penuh pastu terus buang. if big size, akan terkumpul sampah sangat banyak thus bau busu yang amat.

kalau ada duit lebih, please sponsor meja   :)
sebab i perasan meja yang sedia ada sudah berkarat or berlubang-lubang. i bet rumah anak yatim tempat lain pon mesti sama.



OK thats all. all of this dalam masa 2 jam sahaja. daripada 10am - 12noon. Insyaallah will do more akan datang, di rumah anak yatim lain pula.





You Might Also Like

0 comments