JORDAN TRIP 2018 - General Intro

10:03 AM

Last month, me and my family went to Jordan for my sis's convocation day. So, i will be doing several post on this trip. This is the 2nd time i have been to Jordan. If want to read on my previous trip, can click Jordan button on the right side of my blog  ;)



INTRO

The trip was from 17-28 June 2018, bought ticket a month before, under Malaysia Airline code share Thai Airways and Royal Jordanian.


KUL - BKK = Thai Airways

BKK- AMM = Royal Jordanian


AMM- BKK = Royal Jordanian

BKK- KUL = Malaysia Airlines.



Makanan?

Thai Airways punya meal boleh di terima tekak lagi but for Royal Jordanian, maaf lah. but tak dapat nak terima. Nak kata tak sedap, a bit too rude dan tak bersyukur pula. Disebabkan makanan, mayb this is the first and last kot naik RJ.


Flight balik, Malaysia Airlines (MAS) punya makanan sangat sangat tak dapat di terima tekak. mee kuning bihun + daging / ayam manis. my mom langsung tak dapat makan, sebab .. tak sedap. i'm sorrryyyyy. susah nak complain pasal makanan sebab tu kan rezeki but.... terpaksa jujur.







Tempoh percutian sebenar di Jordan adalah selama 4 hari sahaja, hari-hari selebihnya hanya duduk di rumah dan jalan-jalan sekitar bandar Irbid.





CURRENCY

RM 6 = 1 JD  (Jordanian Dinar)

Mahal weh, aduhai. Not all money changer in KL ada stock untuk JD. paling mahal kami tanya adalah di Merchantrade, RM 7 = 1 JD.

paling rendah adalah di the famous money changer Mid Valley, but before we went there, we did called and was inform dorang tak ada stock untuk JD.

another option yang famous, adalah di Masjid India. ada few money changers there. Do try call each and every money changer.  we got our money from Ringgit Heritage sdn bhd kalau tak silap but macam under the same company as SkyXchange.

Berapa duit perlu di bawa? saya tukar RM1700 kalau tak silap. but...tak habis. ada baki dalam rm500 lebih lagi.  hotel + makan + tiket masuk kawasan perlancongan, tidak termasuk flight.

bawa lebih if you want to buy souvenirs for friends. I tak beli souvenirs sebab i bekerja daripada rumah, so tak ada colleagues bagai, hihi.



CUACA

Last 4 years ago, i went in winter. but this time it was in summer. panas weh. cuma beza panas dia dengan panas Malaysia, panas dia tidak berapa berpeluh dan tidak panas bahang. cuma boleh sampai tahap panas sakit kepala. dont forget to bring your topi.





APPS MENGURUSKAN KOS PERBELANJAAN

Try download apps 'SPLID'. ada di apps store and play store. sangat berguna kalau travel. walaupon travel dengan keluarga, theres no such thing as anak menanggung mak bapa or mak bapa tanggung anak-anak. semuanya kenal adil, tak kisah la makanan , hotel or tempat tidur. even beli 1 air tin pon masukkan juga kos nya dalam apps.

at the of the day, kelakar juga sebenar nya. masing-masing berebut nak bayar keluarkan duit sebab tak nak berhutang. or sape yang keluarkan duit paling banyak, dia la paling bangga, hehe.





ITINERARY

Ramai student Malaysia di Jordan ni. and Jordan bukan lah negara maju sangat, dorang tak ada minyak. Public transport dia tidak begitu up to date. For you to travel here, better upah student jadi driver.

Senang kata, cuba bayangkan you bercuti di Indonesia, Bali khusus nya. you upah supir per day. you bagi itinerary and the supir will bawa you according to your itinerary. Macam itu lah di Jordan juga.


23 Jun 2018, Sabtu

- Petra
- Wadi Rum
- Aqabah (overnight)

24 Jun 2018, Ahad

- Aqabah tour
- Maqamat Mutah
- Karak Castle
- Amman (overnight)

25 Jun 2018, Isnin

- Amman Citadel
- Roman Theatre
- Balad Amman
- Ashabul Kahfi
- Laut Mati
- Irbid (tidur)

26 Jun 2018, Selasa

- Makan Muaz
Amir bin Abi Waqas
- Irbid



Picture below, naik local teksi then pergi mall. Irbid sebuah bandar yang kecil sahaja. Boleh di samakan dengan Banting ajelah. up sikit sebab ada mall. Mall dia ada H&M.

I difahamkan perumahan di sini tidak begitu teratur dan tidak ada alamat. so, kalau naik teksi you kena guide the teksi ke mana you nak pergi. Kalau tempat itu famous, just bagitau exact location , but kalau tempat lain,  your house for example, you yang kena guide the teksi driver back home. dengan keadaan mereka yang tidak reti berbahasa English, memang sangat sangat susah untuk berkomunikasi apatah lagi you pula yang kena guide the driver.

Uber / grab car? here they got Careem. Masih ada uber. but dorang tak biasa guna GPS agaknya. so still kena guide the driver around walaupon kat apps tu ada GPS.




Wajibah Shawarma (set shawarma) - sebab shawarma ni banyak jenis, so ni namanya set shawarma. 1.50 JD untuk 1 pinggan. Bila sejuk, rotinya agak liat. Not my favorite. 




Petang-petang jalan around the city. Singgah bergambar di Uni Yarmouk. very famous. kalau you student Jordan, biasanya orang akan tanya.. 'belajar kat Yarmouk ke?' 




1 JD untuk segelas fresh orang. Di Balad, Irbid. Time ni world cup, so busy sambil minum sambil tengok bola di kedai.

Kedai bundle pon banyak di sini. musim winter better beli baju sejuk di kedai bundle, jimat berbanding beli baju baru.



Market. everybody's famous place to go kalau travel rasanya. dont know about you, but kalau setiap kali travel, mesti akan tuju ke market. tengok apa local jual. walaupon tak boleh berkomunikasi macam ayam and itik, but dorang ada usaha untuk berborak dengan kita. 

balik dengan memborong banyak buah-buahan, terutamanya the cherries!






Thats all! please wait for my next post which will be on the famous Petra!!!  :)
xoxo

You Might Also Like

0 comments