JORDAN TRIP: PETRA

11:16 PM


Petra! so excited to start on this,,, so here we go.

Kawasan Petra ini besar. But still, if you are fit enough, it is walkable. Lagi-lagi, kalau you are the type yang suka bangunan bersejarah, then it will be fun. Disebabkan i have been here before, so we decided to stay here half a day sahaja, then to Wadi Rum.  from 7am - 12noon.

It is open at 6am. we arrived at 7am to have breakfast 1st but tak ada kedai yang buka lagi. if want to go here early, please make sure you eat somewhere first. Kebanyakkan kedai di Jordan buka pukul 10 or 11am ke atas. Breakfast di hotel will cost you around 25 JD per pax. tak berbaloi, seriously. sebab ada roti dan omelette gitu sahaja.

Accomodation? we avoid staying here sebab nak jimat cost. ada banyak hotel di sini. hotel paling depan sekali di entrance adalah the famous, Movenpick. Kami datang terus daripada Irbid, then Wadi Rum, then balik tidur di Amman.

For 1st timer, i suggest you untuk spend 1 day here. Supaya you dapat jalan slow-slow, menikmati every bangunan yang ada kat situ.

Warn you, untuk i yang muda ini pon, i rasa penat untuk berjalan and tak mampu nak pergi semua bangunan, apa lagi untuk hike. so if you are going with your parents or ada warga emas / kanak- kanak, can just go to the famous Treasury sahaja.



1- Price

Mahal gila. 50 JD per pax = dalam RM350 seorang. heh. if you are a student here, price is only 1 JD sahaja. There was once mat salleh complain about how expensive everything is in Jordan. kalau dia pon terasa mahal, apatah lagi Malaysian dengan duit kita yang rendah ni.

From the entrance, you will walk to the entrance of the Siq. maybe dalam 20 minutes like that, termasuk bergambar. pergi tak terasa jauh, but once you balik, you will feel the kepenatan. but dont worry, ada kuda kalau you tak larat nak balik berjalan.

I di fahamkan harga kuda sudah termasuk dalam harga tiket. but they will ask still for money (tips, i think). i was ask 3 JD.


2- What to wear

If you are going in summer, di nasihatkan pakai kasut. sebab berdebu. dah nama pon padang pasir. i pakai sandle RM5 je sebab budget lari masa datang sini so i dont have the money to buy anything haha. recycle balik apa yang ada, pakai baju lama.

wear loose clothes supaya selesa. dengan keadaan cuaca yang panas, badan akan melekit. DONT FORGET TOPI!  :)






The path through the Siq.  Peak time is in the afternoon where all the tour bus datang. I would say, berjalan dalam 20 minutes juga. you will pass  banyak kereta kuda here. 







pass the Siq, then tadaaaa...... you will see the famous treasury! 



Tidak boleh masuk ke dalam nya. ada tulis NO ENTRY kecil kat bawah tu. and ada guard menjaga. 





3- Lookout point of the Treasury. 

I was really eager to go up here but memang tak mampu nak naik. it was summer at that time, it was hot and i was very tired. nak berjalan from point to point pon tak mampu, apatah lagi mahu hike.

but just let me tell you this, there are 2 trail to go here. The official trail will take about 1-2 hours. Permulaan trail nya adalah di entrance Petra sebelum masuk the Siq. akan ada tour guide approach you untuk ke sini. can declined nicely if you dont want  :)
maksudnya, pergi tu, you will skip passage through the Siq. 

dalam official pamphlet sudah tertulis, you NEED a tour guide to go up here. tak boleh simply pergi sendiri. BUT BUT i read somewhere on google, you can go up there without a tour guide, cuma trail mana tu i tak pasti.

The 2nd trail, is the short-cut trail, which i di fahamkan mengambil masa 30mins sahaja. but just by looking at it, it LOOKS DANGEROUS.


picture below is the short-cut way to go to the lookout point. 



From the Treasury, you will walk further to the theatre.




This is opposite of the theatre. if berkemampuan, boleh hike up there. 


4- Tempat makan

Ada few cafes here. but i bet harga nya pasti mahal. tak pergi survey pula harga sebab memang tak ada niat untuk makan or minum di sini. bawa bekal dalam bag sahaja.

but you can stop, and minum teh sekejap kalau nak berehat.



Then you akan berjalan lagi, ke Colonnaded streets. Hujung sekali you akan sampai di permulaan Monastery. To get to the Monastery, you will hike 800+ steps kot kalau tak silap. might take 1-2 hours.
or simply, naik donkey sahaja.

we, of course tak naik sebab terlalu penat, dengan cuaca sangat la panas.




Thats all! hope you enjoy reading! we did go to Wadi Rum after Petra, but i will make another different post on Wadi Rum. stay tuned!!!!!   xoxo

You Might Also Like

0 comments