JORDAN TRIP: WADI RUM

1:57 AM

Selamat Hari Raya Aidil Adha!

continuing back on Jordan post, next stop after Petra, is Wadi Rum. Wadi Rum ni kawasan padang pasir. I tak pernah pergi Dubai so, tak dapat nak compare padang pasir sana with this padang pasir.

Yang i tahu, ada banyak Wadi di sini and one of it is Wadi Rum. Another Wadi you can go, ada hike and main air, but we didnt go that one sebab ada parents. I dont think they will enjoy hiking semua tu. plus harga pon berlainan.

For Wadi Rum, price is 35 Dinar per jeep, kami ber-enam. We were told ada lebih kurang 20 tempat pit stop di sini but we only go 5 stop sahaja.  Last time we came 4 years ago, we were brought to different pit stop berbanding kali ini. So dapatlah merasa tempat berbeza.

Once you enter pagar entrance Wadi Rum, perlu turun kereta dan register + beli ticket di counter. kena pay around 10 JD untuk 6 pax kalau tidak silap. then  naik balik kereta, pergi kawasan car park sebuah perkampungan where you will naik their jeep. 





above picture is our 1st pitstop. kawasan naik unta. ada khemah di sini where the local people here sell stuff. and minum chai = teh. naik unta will cost you 5 Dinar per ride.

antara Petra and Wadi Rum, from my point of view, it is better you naik unta di Petra. sebab lebih cantik nampak permandangan Petra and ada hala tuju. but if naik unta di sini, basically you just pusing2 sekitar kawasan atas ini sahaja. tak adventurous langsung.



2nd stop is sand dune. Di sini akan ada khemah where you can rent sled (sand board) for 35 Diner per board. mind you that 35 dinar is agak expensive for me, so i actually brought my own sled yang i beli di Daiso RM5 je lol.

does it work??  NOOOO. i tak pasti lah jenis sled apa yang berfungsi untuk pasir kat sini but both my sled and the rent board tak bergerak pon. ini hasil pemandangan i tengok ada 3 tourist yang sewa the board here, tak bergerak langsung. melayang duit, kesian.  :(

I have tried yang Perth punya, di Lancelin. Pasir kat sini dan pasir di Lancelin tak ada la beza sangat. board yang di gunakan pon sama sahaja. cuma tak pasti la kenapa di sini, board nya tak bergerak, tersekat dalam pasir.  if di Lancelin, once you naik push a bit memang laju je turun. 


* this sled i bought at daiso *
crdt pic ture: peipeihaohao.com


I read somewhere, someone calls it 'Mars on Earth' or even 'Vally of the Moon'. sebab nampak color merah je. This is on top of the sand dune. penat nak naik sebab pasir nya halus sangat, so kaki terbenam masa berjalan. but the view is priceless!




3rd stop, tak pasti apa nama nya ni. sebab masa ni dah start penat. ada air mata air inside this place.



sebab cuasa panas and terlalu kering, this is the only air that is left. this is the air mata air tuu.




4th stop, Burdah Rock Bridge. daripada jauh, nampak the bridge. around 5-10mins easy hike atas.





the beautiful sun!



5th stop, ada tinggalan ukiran zaman dulu-dulu. It is said ada tinggalan harta karun / emas kat sini, and local people ada gali to find it. fresh lagi galian.




our old jeep! macam nak roboh jeep nya but still boleh berjalan ;)




on the way back to the car pack.



Thats all for Wadi Rum! hope you enjoy reading. I just got back from Batam yesterday and insyaallah will do a post on it soooon after this. xoxo



You Might Also Like

0 comments