BATAM, INDO: 2D1N

10:23 AM

BATAM, INDO.

This was last month punya trip. Me and my family went to Batam. suppose to go to other country but flight mahal sangat, so Batam sajelah. Tried to google everything i can but i pon kurang pasti la apa tarikan nya haha.  Balik daripada Batam pon, i masih kurang pasti apa yang nak di ceritakan. but if you suka jalan-jalan, then boleh sahaja ke sana. sebab naik ferry je pon, dan bawah Johor je pon.

Kalau ada masa lebih, boleh juga ke Pulau Bintan.

for this trip i tukar RM300 shaja, rate tukaran MYR - RUPIAH 0.00289
Bertolak daripada Banting at 7.30am, sampai Johor around 11am. Highway clear except for area Seremban / Senawang, sebab hujan sikit.



PARKING
parking is a big issue. kalau you naik flight pon, mesti you google where to park yang paling murah untuk ke airport kan. same goes here. kalau nak murah, boleh park dalam bangunan The Zon ni, RM3 per day.






TICKET
Ada 2 tiket kaunter. We bought from the ticket counter below, terus ke Harbour Bay. Kaunter ticket di tutup 15mins sebelum ferry berlepas. PLEASE BRING YOUR PASSPORT.

Took the 12noon punya ferry, arrived dalam pukul 2pm.

** IMPORTANT. kaunter tidak terima card. I dont know whyyyy. sebab harga tiket kan bagi i mahal, agak bahaya kalau tourist bawa cash banyak-banyak, lagi-lagi kalau bawa 1 family.
counter ticket hanya terima CASH ONLY.





You will pass banyak kapal kontena bila lalu Pasir Gudang, dan juga Singapore. you juga boleh nampak Marina Bay Sand dari jauh.



This is inside the ferry. Kebetulan dapat ferry besar masa datang. Tak ramai yang naik, ada 13 orang sahaja. Masa perjalanan dalam 2 jam. Bersih  :)





ARRIVAL
Once you arrive Harbour Bay, keluar je daripada arrival hall, ada signboard Taxi. kaunter taxi nya sebuah meja sahaja. EZYTAXI, untuk ke bandar. Taxi bersih. Harga 30k = RM10.


Nasi Padang. 




NAGOYA HILL
Kalau google Batam, mesti keluar Nagoya Hill. Nagoya Hill ni boleh la di sama kan dengan Plaza Sungei Wang.

Orang kata barang electronics and clothes here murah, but i tak survey pula barang electronics. kalau pakaian, ok juga. standard harga Sungei Wang or GM Klang.




The next day, hired a supir to take us jalan-jalan. i googled Batam is famous for their seafood? but we didnt go lunch at any seafood restaurant sebab ambil supir pon masa tengahari so dah kenyang.

This is the famous Barelang Bridge.





Next stop is, CAMP VIETNAM .

Sebuah perkampungan pelarian Vietnam. ada perkuburan / surau / hospital / tokong / church, semua hasil tinggalan pelarian ni.

Masuk berbayar, per car kalau tak silap. If you love history, then you akan suka la kot tempat ni.



So, supir akan bawa ke this small museum.






Then supir bawa ke 'hollywood' sign Batam. Raining at that time, so tangkap gambar daripada dalam kereta sahaja.




PASAR JODOH
I rasa pasar ni besar dan crowded, tumpuan orang ramai but because it was raining at that time, so gerai semua di tutup. cuma boleh nampak la memang ada tapak pasar. boleh di kata kan macam uptown / downtown la kot kalau di Malaysia 





DIAMOND CITY MALL
Next stop, tak tahu mana dah nak pergi so stop at Diamond City Mall. Tak pasti lah nak bandingkan mall ni dengan mall mana kat Malaysia. Banyak jual pakaian juga. 






DINNER
seafood. ada beberapa kedai seafood depan Nagoya Hill that you can try. kedai tak berapa bersih haha but the masakan sedap, lagi-lagi udang goreng tepung tu.






NAGOYA HILL HOTEL
Ada banyak hotel budget kat sini, yang murah-murah pon banyak. but because this trip adalah trip keluarga, so mesti la pilih yang selesa sikit. Tak ingat harga but harga jauh berbeza daripada harga booking.com
Harga walk in lagi murah. Bilik besar, bersih dan selesa. Location dalam area Nagoya Hill.









GRAB 
Daripada hotel ke Harbour Bay, grab caj dalam apps will be around 28k-38k but harga sebenar 30k sahaja. If you book taxi daripada hotel, it will be around 60k - 120k.

Grab tidak boleh masuk dalam kawasan mall / Nagoya Hill sebab dorang ada persatuan taxi nya sendiri, but they can ambil kita di lobby hotel. Biasanya driver grab akan message dulu sebelum datang untuk confirmkan location untuk ambil.





Ferry balik, naik ferry kecil.




Thats all! sorry kalau tak banyak info.  but thanks for reading! xoxo


You Might Also Like

0 comments