Overseas Medical Treatment - Umrah

12:40 AM

Hello,


I just got back from my umrah last week, 4 April. This post is about me and my mama pergi dapatkan rawatan pergigian. Tak sangka akan sakit gigi bila sampai sana.



This is in Madinah. I googled the nearest hospital / medical centre yang ada di situ, berdekatan dengan Masjid Nabawi. Lagipon memang hotel area kawasan sana pon, so its walking distance, tepi jalan sahaja.



Sampai sahaja di medical centre tersebut, ada nampak jelas meja service Insurans. I assume, kalau bagi mereka yang ada insurans, boleh lah terus ke kaunter tersebut. Sebelum Umrah, we all did purchase our own travel insurans unfortunetly, ia tidak tanggung rawatan gigi kecuali rawatan gigi yang disebabkan oleh kemalangan.



* * I went Umrah under Haneen Travel and Tours, anak syarikat Andalusia. Do take note, that Andalusia punya Umrah travel insurans tidak merangkumi apa-apa kemalangan, KALAU TAK SILAP I LAH I BACA BORANG HARI TU. Thats why i bought my own travel insurans in case i meninggal kat sana ke apa or terlibat dalam apa-apa kemalangan or terpaksa masuk hospital ke * *






Di medical centre ini tidak ada system number semasa registration, end up kena beratur ( berasingan lelaki perempuan ) dalam tempoh 20mins like that.

Semasa registration, staff akan minta passport for foreigners. Tapi di sebabkan passport semua di pegang oleh Mutawwif  (guide yang membawa group Umrah), so bagi photocopy sahaja.

* Mutawwif akan bagi photocopy passport and visa umrah untuk tujuan pembelian simkad sebenarnya. Semua ini, Andalusia yang sediakan.

Kemudian, bayar caj consultation dalam 31 riyal, hampir bersamaan RM33. Staff counter akan tanya, mahu doctor lelaki or perempuan. Kalau nak cepat, jangan la memilih. Terima sahaja lah mana-mana doctor, but kalau nak juga doctor perempuan, kena lah tunggu giliran lama sedikit.

To me, aku tak kisah pon mana-mana doctor, asalkan sakit tu hilang.




Me!   :)
sementara menunggu giliran nak masuk dalam bilik rawatan. Kalau tak silap, ada dalam 3 or 4 bilik rawatan pergigian. Tak banyak kerusi untuk menunggu, so berdiri sahajalah sepanjang di sana.




I was allowed to enter the room. Sempat snap 1 picture. Rawatan hanya dalam 10 min sahaja. kemudian consultation. Doctor terangkan kenapa gigi tu sakit dan terangkan jenis-jenis ubat yang akan di beri. Do inform the doctor if you have your own medication, nanti doctor tu terangkan juga bila nak makan ubat sendiri dan bila nak makan ubat yang dia bagi tu.




The prescription. Bawah medical centre, ada pharmacy untuk ambil ubat. Kemudian, bayar harga ubat pula. Harga ubat dalam 72 riyal, bersamaan hampir RM79.  I did ask for the resit untuk ubat ni, jenuh nak terangkan kat dorang nak resit. Rupanya, orang sana panggil resit = bill. Manalah aku tahu.




I have been to both government and swasta punya dental service di Malaysia. Dah semestinya lah rawatan gov Malaysia RM 1 je, celah gigi punyaaa murah. hihi

Conclusion, rawatan pergigian di sana takde la banyak beza sangat dengan Malaysia daripada segi service ataupon caj rawatan untuk swasta.  Do take note, kalau travel just ketepikan siap2 duit kecemasan in case tiba-tiba ko sakit gigi while travelling. Benda ni kita tak jangka pon terjadi kannnn.


Thats all! xoxo

will share more post Insyaallah.


You Might Also Like

0 comments