What i pack for 5D4N Jeju Autumn

by - 7:23 AM




Hello!

I just got back from Jeju yesterday, and this is my version of WHAT I PACK FOR 5D4N JEJU AUTUMN TRIP, with air asia.

I hope this will help you pack as i understand, sesetengah orang macam i, yang travel light sahaja dan tidak perlu beli luggage semasa pergi. Cuma beli luggage semasa balik sahaja. Apart from that, jimat cost juga. 

Disclaimer: post ini hanya sesuai untuk solo traveller or travel with friends sahaja. tidak sesuai untuk yang berkeluarga, lebih-lebih lagi yang ada anak-anak kecil. semestinya lah you have to buy extra luggage.

Cuma perlu di ingatkan, staff Air Asia akan timbang kalau you berlepas daripada KLIA 2. Ada penimbang di bahagian masuk international departure. My luggage termasuk dalam golongan yang di timbang by their staff. Staff akan randomly pick passenger yang dorang rasakan nak timbang  :)

Do read my last post on what i pack during my Seoul trip back in 2017 dulu, HERE!







In my backpack;
  • Bantal kepala 
  • Small notebook + pen
  • Mineral water
  • Glasses
  • Wet Tissue
  • Heat pack
  • waist running band
  • Go Pro
  • Earphone
  • Makeup pouch ( lipstick + lip balm + mentos + lotion + pin tudung)
  • Selimut
  • Itinerary + Travel documents (copies of passport + IC + insurans + hotel bookings + flight bookings)
  • Powerbank
  • USB phone
  • Phone
  • Wallet (passport + duit Won + duit RM + printed currency exchange + kad bank)
  • Panadol
  • 2 baju sejuk




In my luggage;
  • Jeans
  • Spray bottle for wuduk
  • Gloves
  • Selipar 
  • 2 bag tambahan
  • Hiking clothes (seluar + baju + stokin + tudung + head lamp + energy gel )





Inside this jaring-jaring compartment;
  • Sunglasses
  • Sunblock
  • Toiletries (toothbrush + deodorant + toothpaste + facial wash + mascara)





Inside this part;
  • Socks x 3 pairs
  • Thermal leggings  x 2 pairs
  • More heat packs
  • Anak tudung
  • Shawl x 3 helai
  • Baju jalan-jalan x 2 helai
  • Go Pro + watch charger 
  • Baju hujan
  • Tuala mandi
  • Tuala kecil sebagai sejadah
  • Telekung
  • Baju tidur x 2 helai
  • Travel adapter
  • Plastic baju kotor


Makanan
  • Instant pasta jenama Maggi
  • 1 bungkus nasi goreng kampung Brahim 


Notes;

  • Lebih banyak makanan you bawa, lagi berat bag. sebab 1 bungkus Brahim pon dah berat. Di convenience store ( contoh, kedai 7E) di sini, ada jual instant noodle jenama Mamee. yang di import daripada Malaysia, with logo halal. So don't worry kalau you tak bawa stock maggi banyak-banyak.

  • And i juga jenis yang tak suka masak kalau ke luar negara. so, i memang tak bawa apa-apa bahan mentah beras semua tu apatah lagi periuk nasi. so disitu sudah jimat ruangan luggage.

  • I juga jenis yang tak ada perasaan was-was. I tak overthinking tentang peralatan memasak yang digunakan di hostel. Cukuplah dengan mencuci dengan air bersih sahaja. but apa-apa pon, no problem with bringing your own sabun taharah.

  • Semua hostel i duduk kat sini ada sediakan sabun + shampoo + ubat gigi. Tak seperti hostel lain yang i penah duduk, biasa hostel jarang sediakan ubat gigi. Nak kurangkan berat, boleh bawa tooth brush dan pencuci muka sahaja.

  • Tidak seperti hotel, kebiasaannya hotel akan bagi kita 1 tuala mandi size besar. But di sini, hostel akan bagi 2 tuala kecil sahaja. Salah 1 hostel yang i duduk, tidak sediakan apa-apa tuala. 

  • I tak bawa makeup. Just lipbalm dan mascara sahaja. Tak bawa all those eye shadows dan foundation, dapatkan kurangkan lagi ruang dan berat bag.

  • Autumn, sudah di kategorikan sebagai musim yang agak sejuk so no need for you to bring banyak sangat baju for ootd. sebab tak nampak pon dalam gambar. Kita akan pakai baju sejuk di luar. Dan seluar, cukuplah 1 jeans sahaja.

  • I tak bawa seluar tidur. I gunakan thermal leggings sebagai seluar tidur.




Thats all! If want to read on MY EXPERIENCE HIKING MT. HALLASAN, CAN CLICK HERE!

Do wait for my other post, ok?  xoxo


You May Also Like

0 comments