Jeju: Accomodation

by - 8:06 AM

Hello,

In this post, adalah where i stayed during my trip to Jeju. As a solo traveller, this is among the points i look into before i book a place. The most important thing is the LOCATION, where i think i am safe to go anywhere alone, sebelum semasa dan selepas i step out of the hostel.



SLOW CITI, 
SEOGWIPO
(South Jeju)

33, 307-3 Cheonji-ro, dong, Seogwipo-si, Jeju-do, South Korea
+82 10-2706-1288



  • Great location, senang cari. walking distance ke bus stop + main attraction. 
  • 6 mins walking distance to the famous Olle Market.
  • Owner adalah Malaysian, jadi dia cakap bahasa. jadi, senang nak communicate. Owner bagi tour of the kitchen + bilik + toilet dan segala kemudahan yang ada di hostel. super helpful.
  • Ada sediakan sabun taharah, bagi muslim.
  • Ada sediakan peralatan khas memasak dan pinggan mangkuk khas untuk muslim juga.
  • Free black coffee, real coffee machine. bukan instant coffee.
  • Ada sediakan 2 tuala kecil + selipar jamban
  • Ada mesin basuh tetapi berbayar, 3k won.
  • Boleh simpan luggage di dalam stor apabila sudah checkout.



  • Ada disediakan bantal + selimut. tetapi tilam tiada heater. lantai ada heater.
  • Bersih cuma ruang dorm agak kecil, muat muat kalau untuk muslim bersolat.







  • The toilet was perfectly clean and clear. Ada disediakan sabun + shampoo + ubat gigi.




  • Peralatan makan + memasak khas untuk muslim. cooked pasta maggi for the 1st time, bawa daripada Malaysia as my dinner. couldnt find anything to eat at Olle Market malam tu.







  • Basic breakfast di sediakan.






* * * * *


NICE VIEW GUESTHOUSE,
 Seongsan
( East Jeju)

248 Ilchul-ro, Seongsan-eup, Seogwipo-si, Jeju-do, South Korea
 +82 10-9648-0317



  • Great location. walking distance dengan bus stop utama. dan juga the famous Seongsan Ilchulbong. 5 mins walking distance!
  • Bilik adalah di tingkat 2 dan 3. Common hall dan dorm semua di tingkat 3. so kalau you bawa bag roda, you have to carry your bag roda all the way up to the 3rd floor.

  • Semasa baru sampai, tiada siapa yang ada dalam bangunan. Hanya ada notice di dinding, mengatakan kalau nak check in boleh email or call owner. Simkad yang aku gunakan beli daripada shopee, tidak boleh digunakan untuk call, just untuk internet sahaja. and to email owner agak tidak menyenangkan aku, sebab dah kejadah pula aku nak email untuk bagitau aku sampai, and bila pula ko nak baca email aku pula kan, hmmm

  • Turun naik turun naik tangga 3 4 5 kali, akhirnya ada orang naik tangga. Terpaksa tebalkan muka minta dia call kan owner ( she turns out to be my roomate!)  senyap tapi super helpful and baik.  Ada budak keluar (anak owner doesnt speak even basic english) datang tunjukkan bilik aku and bayar bilik. then, all is well   =)





  • 1 bilik ada 2 katil double decker. only us two masa tu. + toilet. 



  • Ada selimut + bantal. lantai ada pemanas tapi katil tidak di sediakan tilam pemanas. was suppose to provide small towels but masa check in, owner tak ada so i didnt get any towels.



  • Common hall / dapur. siang nampak Seongsan Ilchulbong  Masa baru nak prepare dinner, owner datang. OWNER DIA PERAMAH NAK MAMPUS. bercakap tak berhenti macam popcorn! (in a cute wayy!) you know what i mean, teeheeeeeee'

  • Owner tahu basic english but tries veryyy hard to communicate with you and tells you everything you need to know about the place. 5 stars for the owner!
  • Inform owner that i am a muslim, walaupon dah terang dan nyata aku pakai tudung, but you cant assume everyone knows that you are a muslim. so owner akan sediakan breakfast khas for you, without meat. aku lupa tangkap gambar breakfast sebab busy borak dengan owner and another traveller. but she made me, roti sandwich with eggs + apples + oranges. pelik gila, 1st time aku makan. nak tak nak, kena masuk mulut telan gak sebab owner duduk depan aku time makan. 






* * * * *


JEJU MASIL GUESTHOUSE,
JEJU CITY
( North Jeju)

271-38 Yeon-dong, Jeju-si, Jeju-do, South Korea
+82 64-747-2577



  • Location memang perfect! 2 mins walking distance sahaja daripada Jeju Intercity Bus Station. dan 10 mins bus to Jeju Airport.
  • Semuanya teratur. nak letak makanan dalam fridge atau tinggalkan luggage selepas waktu checkout, perlu tulis nama. Tak seperti hostel lain, where you just leave it there.
  • Friendly staff and very helpful. ask her few questions on bus route.
  • Sediakan tempat solat bagi yang sudah checkout.
  • Tiada breakfast but theres free instant coffee and tea.
  • Free laundry
  • Boleh simpan luggage di comman hall apabila sudah checkout.





  • Ada disediakan peralatan memasak + masak khas untuk muslim.





  • My dorm was on the 2nd floor, ada 3 katil double decker.  ada toilet sendiri. dapat selimut + bantal + cadar + 2 tuala kecil. tiada tilam pemanas but lantai ada heater. shared room with another malay and indonesian. 






Thats all! hope this post is super berguna for those yang solo travel ke Jeju juga. xoxo


You May Also Like

0 comments