MY DATA SSM - Cara Membeli SSM.

by - 8:16 PM


Kenapa nak beli borang SSM?
I tak pasti untuk orang lain but i beli borang SSM untuk kegunaan rasmi.


  • untuk apply loan or dana kerajaan
  • saman
untuk you nak saman sesebuah perniagaan, you perlukan nama details pemilik dan alamat orang yang you nak saman tu. contoh, i beli barang online. barang i terima rosak. seller enggan bertanggungjawab. i nak saman seller tu. untuk i hantar surat saman, i perlukan nama seller dan alamat seller. so, i cari SSM dia, beli SSM dia, kemudian hantar surat saman kat alamat yang di daftarkan atas SSM dia.


Kenapa tak guna borang SSM yang sedia ada semasa renew SSM?
I wonder the same thing too. untuk apply dana, sesetengah agensi tidak terima scan SSM documents yang kita terima semasa kita renew SSM.



Tak boleh ke tengok details pemilik perniagaan kat website sahaja tanpa membeli?
tidak boleh. bila you click nama company tersebut, tidak akan keluar the details. details semua akan keluar apabila you membeli documents itu sahaja.


*****

so, lets go. Ini adalah cara untuk membeli company documents di https://www.mydata-ssm.com.my


Ini adalah website utama. 
Bahagian atas kanan, ada button untuk sign up for 1st timer.








Dibahagian tengah website, ada ruangan 'search'. Type company apa yang hendak di cari.





Bila click nama company, akan keluar page ini. Ini adalah di bahagian 'Business Profile'.  Ada details perniagaan (alamat perniagaan) dan juga details pemilik peniagaan.





Ini pula adalah bahagian 'Business Certificate'. ada sijil SSM.




I put both Business Profile and Business Certificate sebab nak beli dua-dua.





Summary of your cart. Kalau semua nya ok, boleh click 'go to checkout' untuk membuat bayaran.






Isikan details payment.





Pilih bank mana yang you gunakan. dan buat bayaran. semua jenis bank ada but in my case, i bayar guna maybank2u














Payment berjaya!





Di bahagian 'Document Output' tu, boleh click untuk download the document you beli tadi. Document hanya akan di simpan selama 7 hari sahaja di sini. oleh itu, sila download document you, ok?





ok siap! ini adalah contoh documents you download tadi. boleh lah email kepada agensi yang berkaitan. 





thanks all! thanks for reading. xoxo



You May Also Like

0 comments