Refund Taobao

by - 6:26 AM

Last week, i bought something from TAOBAO.  Disebabkan ini adalah pembelian 'business', i had to hide it for the sake of this post. 

Ini adalah kali ke-2 beli daripada kedai ini, kedai yang sama. but untuk purchase daripada Taobao, sudah beberapa kali beli, dan semua barang selamat sampai.

But untuk purchase kali ini, the seller sent me barang yang 'tidak cukup'. Kira nya, i beli 5 barang, but di beri 3 barang sahaja.

Once i got the item, i tak tekan butang 'confirm receive'. Seperti mana you beli di shopee, ada butang 'received' begitu juga kaedahnya di Taobao.

Bila i buka parcel, dan barang tak cukup, i terus tekan 'REFUND'. In this post, is how you ask for REFUND WITHOUT RETURN. sebab, i memang tak ada niat nak return. Benda dah laa jauh daripada China nun, buang masa aku pula nak kena return padahal not my fault.

And for this purchase, i opt for air freight shipping. cost nya lebih mahal daripada sea shipping. 


1st step, gamabr di atas, you pergi ke product yang you beli tu. then tekan gambar or tajuk product tersebut. ini adalah screenshot daripada apps.

2nd step (dibawah), akan keluar details tentang order product tersebut. Gambar pertama adalah tanpa translate, manakala gambar di bawahnya adalah selepas di translate ke english. Then, click 'REFUND'



Selepas you click refund (gambar di bawah), akan keluar 2 pilihan sama ada you nak pilih REFUND SAHAJA atau RETURN REFUND. In my case, i choose refund sahaja.




selepas you click 'refund sahaja', akan keluar page seperti di gambar bawah. Isi sahaja borang tu. ini adalah screenshot daripada desktop. but apa yang ada di apps, sama sahaja processnya di apps.

ini adalah apa yang i tick untuk case refund i.


service type - only refund  (refund sahaja)

cargo status - we have receive the goods. sebab i memang terima barang nya, cuma barang yang di beli tak cukup seperti yang di order.

reason for refund - size does not match description

refund amount - i minta 80-85% daripada harga yang i bayar.  kira betul- betul berapa harga yang you nak seller tu refund, sebab dorang akan refund harga barang sahaja, bukan harga shipping cost sekali. so harga yang i minta ini i dah siap kira termasuk cost shipping daripada China ke Malaysia.

refund instruction - I bought 5 item, but i only receive 3 item.

upload picture - i hanya attached 3 gambar sahaja, iaitu 2 gambar barang yang di terima dan 1 gambar airway bill.

then tekan SUBMIT. Taobao akan beri masa 1 hari sahaja untuk seller respon kepada tawaran refund tersebut. In my case, seller telah respon dalam masa 1 hari, tetapi telah di tolak. 

then Taobao minta i submit a new refund dalam masa 2 hari. my 2nd refund has been approved by Taobao / seller dalam masa 24-48 jam kemudian. 








NOTE!

you boleh minta up to full amount yang you bayar pada order tersebut. but bergantung kepada seller nak approve ke tak

i try minta full amount but ditolak oleh seller dengan alasan tak mungkin seller nak bagi full amount sedangkan barang sudah di terima

so i submit a new refund, turunkan sikit amount refund yang di minta. by then, di approve.

Gambar di bawah adalah screenshot di apps, menunjukkan refund i approve, cuma belum masuk bank lagi.







thats all! HAPPY SHOPPING ON TAOBAO!



You May Also Like

0 comments